Прочитај ми чланак

У бејрутској луци нашли преко четири тоне амонијум нитрата

0

Инжењерска јединица либанске војске открила је на улазу у бејрутску луку складишта са преко четири тоне амонијум нитрата, саопштила је прес-служба војске.

“На основу захтева царинске службе луке у Бејруту инжењерска јединица либанске војске је открила четири складишта изван луке са четири тоне и 350 килограма амонијум нитрата“, наводи се у саопштењу.

Директор луке Басем Кејси је раније изјавио да се експлозивне направе још налазе на територији луке и да је царинској служби наложено да оне буду изнете изван Бејрута.

Снажна експлозија погодила је луку у Бејруту 4. августа. Узрок је била детонација 2.750 тона амонијум нитрата. Погинуло је више од 200 људи, а више од 6.000 је задобило различите повреде.

Поред људских жртава и материјалне штете, експлозија је довела до великих потреса на политичкој и друштвеној сцени.

Након жестоких реакција становника Либана, који одговорним за експлозију сматрају политичке лидере због њиховог немара и корупције, оставку је поднела комплетна влада. Али ни то није смирило бес огорчених либијаца, па је уследио низ протеста на улицама Бејрута и жестоких окршаја са полицијским снагама.

Неколико дана послије експлозије у августу, француски и италијански хемијски експерти који су радили у рушевинама луке су нашли више од 20 контејнера с опасним материјалом.

Војска је касније рекла да су ти контејнери премештени на безбедна мјеста далеко од луке.

Француски експерти и америчка полиција ФБИ су учествовали у истрази експлозије на захтев либанских власти, а резултат још није објављен.

До сада је притворено 25 људи због одговорности за експлозију, већином лучких и царинских званичника.