Прочитај ми чланак

У БАРСЕЛОНИ Заставе АП Војводине уз заставе Каталоније

0

Барселона -- На демонстрацијама у Барселони поводом Националног дана Каталоније је поред бројних каталонских застава примећено више застава српске покрајине Војводине и ЛСВ.

У ЛСВ-у агенцији Бета је потврђено да се делегација те странке предвођена генералним секретаром Бојаном Кострешом налазила у Барселони.

Foto: Tanjug/AP

Они су у главни град Каталоније отпутовали на позив партије републиканске левице ЕРЦ и са њима су функционери групације Европске слободне алијансе (ЕФА – Еуропеан Фрее Аллианце) у Европском парламенту, казали су у ЛСВ-у.

Демонстрације поводом Националног дана Каталоније Дијаде организоване су у знак подршке политичким затвореницима и за признавање референдума о независности Каталоније од Шпаније.

Од 2012. године, сваке године стотине хиљада грађана демонстрира за независну државу.

Каталонија 1. октобра жели да одлучи о својој независности, на референдуму, који је шпански Уставни суд у хитном поступку прогласио илегалним.

И поред оштрог противљења опозиције и шпанске владе, каталонски парламент у среду је усвојио закон неопходан за одржавање референдума.

Шпанско државно тужилаштво уз помоћ полиције настоји да спречи припреме за референдум и прети тужбама због непослушности, злоупотребе службеног положаја и трошења јавних средстава.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!