Прочитај ми чланак

Турска одбила да ограничи склапање послова у гасном чворишту са Русијом

0

Анкара се неће мешати у однос продавца и купца гаса у чворишту руског гаса које се ствара у Истанбулу, као ни да намеће било каква ограничења за трансакције, рекао је турски министар енергетике и природних ресурса Фатих Донмез.

Шеф турског министарства енергетике рекао је на ТВнет-у да Анкара ствара тржишне механизме за продају природног гаса и да се неће мешати у однос продавца и купца, као ни да намеће било каква ограничења. Он је уверио да ће саме стране моћи да преговарају на локацији чворишта, преноси ТАСС.

Турски званичник је напоменуо да је Русија свакако изузетно важан добављач гаса. Он је такође изразио мишљење да ће на гасном чворишту које се ствара у Истанбулу бити много купаца из Европе.

Претходно је турски министар енергетике Донмез најавио спремност Анкаре да извози око 30-40 милијарди кубних метара гаса годишње и до 100 милијарди кубних метара гаса у будућности. Шеф Гаспрома је крајем прошле године најавио почетак пројекта гасног чворишта у Турској.

Министар је раније објаснио да су уговори турске и руске стране у вези са испоруком гаса дугорочне природе и узимају у обзир светске цене. Према његовим речима, Турска не тражи алтернативне изворе снабдевања гасом, пошто се није придружила антируским санкцијама.

Шеф Гаспрома Алексеј Милер раније је рекао да су Русија и Турска почеле практичну имплементацију пројекта гасног чворишта, који ће омогућити да се на тржишту природног гаса обезбеде „транспарентне и фер“ цене.