Прочитај ми чланак

Турска насељава Карабах, или Како један народ замењују другим

0

Према наводима «Sky News Arabia», турска влада преселила је на десетине арапских и туркоманских породица из подручја која су под њеном контролом на североистоку Сирије у Нагорно-Карабах „како би их разместили у подручја из којих су повучене јерменске снаге, што треба да доведе до демографских промена у региону“

Турски демографски инжењеринг за Кавказ

Foto: Printscreen/YouTube/Sky News

Лако је схватити на шта је усмерена „демографска офанзива“ Турске: Јерменија и преостали део Нагорно-Карабаха под контролом јерменских снага са истока и северозапада окружени су Туркоманима лојалним Анкари, који представљају „спремни војни контингент“; он је „предодређен да промени демографски изглед региона“, да замени један народ другим.

На територији модерне Сирије живи око 100.000 Турака (Туркмена или Туркомана), насељених углавном у провинцијама Латакија и Алеп. Туркомани се деценију боре против централне владе у Дамаску. У Турској је 2011. године створен „Сиријски туркменски покрет“, а годину дана касније „Сиријска туркменска платформа“, коју подржавају турске власти. Наоружане формације Туркомана повезане су с низом терористичких организација забрањених у Русији.

Представник Аутономне управе североисточне Сирије (самопроглашени курдски ентитет Рожава) Шафан ал Хабури потврдио је «Sky News Arabia» информацију о пресељењу породица из Сирије у Нагорно Карабах како би се изазвале демографске промене у Карабаху.

Ал Хабури је приметио да је на исти начин, уз помоћ демографског инжењеринга, турска влада успела да изазове демографске промене на североистоку Сирије, у граду Африну, где је сада остало мање од седам одсто аутохтоних Курда. «Сада желе да понове ово искуство у Карабаху.»

Курдска аутономна област у саставу Азербејџанске ССР основана је Резолуцијом Закавкаског централног извршног комитета 7. јуна 1923. године. Тако се у историји курдског народа на територији СССР-а појавила прва административна јединица која се у историјској литератури звала Црвени Курдистан.

Декрет којим се предвиђа стварање курдске аутономије на територији Азербејџана није прецизирао границе аутономије. Црвени Курдистан се састојао од 228 насеља која су покривала делове округа Зангезур, Шуша, Џебраил и Џеваншир. У почетку је центар аутономије био град Шуша, а након 1924. овај статус је прешао најпре на Минкенду, а затим на Лачин (некада Абдаљар). 1929. године ЦИК је укинуо Курдску аутономију.

Курдски сајт «Аfrinpost» извештава да су турске власти недавно отвориле две канцеларије у центру курдске регије Африн, на северу Сирије за породице које желе да се региструју ради пресељења у Нагорно Карабах /Арцах „са циљем коначног насељавања на територијама које је заузетим од стране азербејџанске војске“. Једна од канцеларија налази се у старом округу Африн у згради People Credit Bank, коју су турске обавештајне службе претвориле у своје седиште, а друга је поред болнице Ал Шифа у округу Нови Африн. Овде је смештен турски обавештајни центар. Испред ових канцеларија већ су се формирали редови породица Туркомана, углавном из провинције Хомс. Турска обавештајна служба их уноси у своје базе података пре него што их пошаље у Нагорно Карабах.

Помоћник председника Јерменије, турколог Варужан Гегамјан, коментаришући нови турски демографски инжењеринг, пише: „Па, треба се отрезнити. Ако разумете нову физичку опасност од које зависимо, време је да захтевамо компетентност и стварну политику, а не циркус“.

Према Сиријској опсерваторији за људска права (The Syrian Observatory for Human Rights, SOHR), пресељавањем породица Туркомана у Нагорно Карабах координирају турска обавештајна служба МИТ и туркомански борци из терористичке групе познате као «Сиви вукови», затим «Султан Мурат», «Сулејман Шах» и групе «ал Хамзат». Сви су они учествовали у слању џихадиста у Нагорно Карабах, ради учешћа у биткама на страни азербејџанске војске.

Директор SOHR-а Рами Абд ал Рахман приметио је да се милитантни Туркомани и њихове породице селе у Нагорно Карабах, „јер Турска тврди да они потичу из ових регија на Кавказу“.

Стручњак за терористичке групације, Ламар Арканди, рекао је за Sky News Arabia да су породице Туркомана и арапских плаћеника почеле да пристижу у Нагорно Карабах од почетка непријатељстава. По завршетку великог пресељења Туркомана у Нагорно Карабах, Турска ће, према речима стручњака, добити разлог за оружану интервенцију и стварну окупацију региона.

Азербејџански председник Илхам Алијев више пута је изјавио да ће на територије које су предате његовој земљи, споразумом од 9. новембра 2020. бити насељени Азербејџанци. Међутим, чини се да Анкара има и друге планове у том погледу.

Према попису становништва из 1923. Јермени су чинили 94 одсто НКАО, а од преосталих шест посто других народа, већину су чинили Азербејџанци (Турци). Међу осталим мањинама истакли су се Курди, који су дуго насељавали ове земље, Руси као и један број Грка. Током година совјетске власти, проценат азербејџанског становништва у НКАО повећао се на 21,5 одсто, док се проценат јерменског становништва смањио на 76,9 процената.

Данас, према речима шефа азербејџанског Центра за курдску културу „Ронаи“ („Свет“) Фахрадина Пашајева, у Азербејџану живи око 240.000 Курда, али Турска намерава да спречи повратак Курда и Азербејџанаца у Нагорно Карабах енергичним пресељавањем породица бораца-Туркомана.

Ако турски демографски инжењеринг успе, Нагорно Карабах ће постати непријатан не само за етничке Азербејџанце и Курде, већ пре свега Јерменима.

С руског превео Зоран Милошевић