Прочитај ми чланак

ТРУДО се сусрео са народом а онда је народ рекао шта има: “Тиранин и издајник”

0

Крајње левичарски канадски премијер Џастин Трудо сусрео се са групом људи који су га „почастили“ са „тиранин“ и „издајник“, док је присуствовао повлачењу кабинета Либералне партије у Хамилтону у Онтарију у уторак увече.

Трудо („тиранин“ и „издајник“) и његова велика безбедносна пратња изгледали су изненађени величином и интензитетом „дочека“ испред Џексон Сквер Плазе у Хамилтону.

Чини се да ово окупљање људи није било високо организован, али његови чланови су били уједињени у свом неодобравању Трудоових ауторитарних акција током пандемије коронавируса, посебно мера које је предузео да угуши протесте камионџија „Конвој слободе“ почетком 2022.

Један демонстрант је носио заставу са натписом „Ми волимо рубове“, директну референцу на Трудоово отпуштање „Конвоја слободе“ у јануару 2022. као „мањине људи на рубу“. Други су имали прибор као што је џиновска овца на надувавање која је носила маску за лице са натписом „Стопа преживљавања од 99,8%“, која је критиковала реакцију Канаде на пандемију као претерану.

Многи демонстранти су имитирали технике које користе демонстранти „Конвоја слободе“, као што су трубе у аутомобилима и умотавање у канадске заставе.

Оптужили су Трудоа за тиранију и издају и захтевали његову оставку.

„Трудо, ти си је*ени сероња. Ти си чудовиште. Уништавате ову државу. Имате крв на рукама”, викала је једна жена на премијера.

Трудо је касније прокоментарисао да „шачица љутих људи не дефинише шта је Хамилтон, нити шта је демократија у овој земљи“.

„Заиста је, заиста важно у нашој демократији да људи могу да изразе своје неслагање или незадовољство или чак бес према различитим владама. Истовремено, наше полицијске службе и институције ће обезбедити да ти протести остану мирни и по закону. То је нешто што је заиста важно“, рекао је он.

Global News је у среду описао „узнемиравање и претње јавним личностима“ као „проблем који расте широм Канаде“, наводећи још неколико примера:

Министар јавне безбедности Марко Мендичино упозорио је током лета да све већа учесталост узнемиравања канадских јавних личности представља „претњу демократији“ коју треба озбиљно схватити.

Крајем августа, заменица премијера Кристија Фриленд била је сатерана у ћошак испред лифта у Гранде Праирие, Алта., док јој је мушкарац псовао псовке док је изражавао своје противљење здравственим мерама уведеним због ковида.

У јуну, Мендичино је открио да ће канадски чланови парламента добити дугмад за панику усред пораста претњи смрћу, застрашивања и вербалног узнемиравања.

Трудо је рекао да неће ограничавати своје јавне наступе како би избегао љутите протесте.

„Напротив, настављам да будем тамо да се састајем са Канађанима, да разговарам са њима о њиховим бригама. И наставићу то да радим. Остати повезани, посебно након тешких година пандемије, када смо сви морали да променимо начин на који радимо ствари, остаје заиста важно“, рекао је он.

Неки од узнемирености међу члановима Либералне партије које је описао Global News настао је због злослутних предвиђања економских турбуленција и „озбиљније рецесије“ у наредној години, што би било у супротности са оптимистичким предвиђањима раста Трудоове администрације, потенцијално повећавајући фонд несрећни грађани који узвикују псовке на рачун званичника.


Western Standard је у среду приметио да су „групе Канађана незадовољне савезном владом“ већ покушавале да се повуку из Либералне партије у Хамилтону пре него што је Трудо стигао, а други либерални званичници су наишли на бесну гомилу.

У ствари, један од разлога зашто су неке канадске публикације успеле да опишу гомилу која се суочила са Трудоом као „малу“ био је тај што је његов безбедносни тим, који је добро знао за овај „дочек“ у Хамилтону, извео маневар мамаца који је преварио већину окупљених да помисле да ће Трудо користи задњи излаз из ресторана у којем је вечерао, када је заправо отишао кроз улазна врата.

 
Western Standard је цитирао званичнике Хамилтонове полиције који су рекли да су демонстранти остали мирни и да су се разишли до 23:00, без хапшења.