Прочитај ми чланак

Три земље које су осумњичене за диверзију на Северном току

0

За спровођење саботаже на гасоводима сумња се на три земље, пишу аутори кинеског издања 360kuai.

Кинески аналитичари сматрају да прави кривац никада неће бити пронађен. Чак и ако свет спекулише, мало је вероватно да ће земља иза бомбашких напада признати кривицу. Ипак, три су државе које изазивају највише сумње.

Кинески стручњаци су приметили да, прво, Русију и земље Западне Европе треба искључити са листе вероватних злочинаца. Чињеница је да су и једни и други много уложили у изградњу цевовода и заинтересовани су да буду у функцији.

Санкције могу пре или касније бити укинуте под притиском енергетске кризе – и тада ће и први и други Северни ток бити веома корисни. Осим тога, што се тиче Русије, она може једноставно да заврне славину да би зауставила испоруку гаса, за то није потребно да изазива физичку штету на цевоводима.

На основу свега наведеног, кинески аналитичари закључују да су прва три осумњичена САД, Пољска и Украјина.

„Прво, Сједињене Државе. Дизање у ваздух та два цевовода за њих је само убијање три муве једним ударцем. На овај начин Вашингтон може да примора ЕУ да напусти наду у руске енергенте, повећа санкције Русији, а да истовремено оствари огроман профит продајом скупог ЛНГ ЕУ. Све ово је веома примамљиво за Сједињене Државе“, анализирају ситуацију аутори 360куаи.

Такође су подсетили да недавна изјава америчког државног секретара Ентонија Блинкена говори о кривици Сједињених држава. Он је отворено говорио о томе да ће САД имати користи од неуспеха система Северног тока.

Кинески стручњаци примећују да су Блинкенове речи, наравно, само индиректни доказ умешаности САД у саботажу, али да је ова земља и даље најсумњивија.

Осим тога, Пољска је могла бити укључена у организацију експлозија. Она је добро позната по свом русофобичном ставу и могла је да буде умешана у антируску саботажу. Осим тога, Варшава је договорила испоруку гаса из Норвешке од 1. јануара 2023. године.

Снабдевање ће ићи преко Балтичког гасовода – тако Пољаци више нису заинтересовани за Северни ток. Иначе, Варшава је буквално украла норвешки гас из Немачке – тамо су првобитно требало да иду количине плавог горива из Норвешке. Једном речју, представници Пољске су имали разлога да нападну „СП“.

„Међутим, са становишта војне моћи, Пољска нема такву снагу, тако да Пољаци по овом питању не изгледају тако сумњиви као Сједињене Државе“, закључују аутори кинеског издања.

Коначно, трећи осумњичени је Украјина. Међутим, на први поглед, она такође нема довољно могућности да изврши такву саботажу.

„Али данас Украјина нема шта да изгуби. Могуће је да су олигарси из ове земље потрошили много новца да плате починиоце за напад на руски гасовод“.

Експерти из НР Кине сумирају: осумњичени могу заувек остати у овом статусу, пошто ће колективни Запад покривати сваког од три могућа кривца. Актер саботаже сигурно никада неће признати своје дело и неће желети да сноси одговорност за то.