Прочитај ми чланак

Три сценарија за колапс долара!

0

Инвеститори широм света навикли су на амерички долар као „сигурно уточиште” и најстабилнију валуту на свету још од времена бретонвудског монетарног система, када је долар још увек био подржан златом.

Бретонвудског система одавно нема, а ни једна валута на свету више није подржана златом, а поверење у долар је остало. Али већ данас је време да размислимо шта ће се десити након доминације долара, када садашњи монетарни систем дође до свог логичног краја.

Садашњи монетарни систем формиран је крајем 70-их година двадесетог века. После светске економске и енергетске кризе 1973-1974, која је уздрмала капиталистички свет, цене нафте, а потом и многих других роба на берзама различитих земаља, почеле су да се одређују у америчким доларима. Сходно томе, међународна плаћања за извоз и увоз сировина и других добара почела су да се врше углавном у америчким доларима. Ова ситуација је подстакла поверење у долар као најпоузданију валуту на свету. Евро, који је почетком 21. века покушао да постане алтернатива долару у међународним обрачунима, до 2022. године се показао као колос на глиненим ногама, а његова позиција у свету почела је приметно да се помера због унутрашњих проблема.

Одсуство достојне алтернативе долару у међународним обрачунима довело је до скретања на девизном тржишту, која се изражава у чињеници да када долар поскупи, већина светских резервних валута појефтини, и обрнуто. Свет валута и финансијских тржишта, навикнут на такав „поредак”, можда није спреман на то да ће кредибилитет „Американца” икада бити заувек изгубљен.

Наравно, то се неће догодити ускоро, али данас се може претпоставити да ће колапс долара представљати претњу, ако не за САД као државу, онда за многе америчке корпорације, укључујући транснационалне гиганте. Али Сједињене Државе су највећи трговински партнер Кине, земаља Латинске Америке и азијско-пацифичког региона, земаља Г7 и многих земаља Г20. Шта ће онда чекати светску економију са оваквим окретањем точка историје?

Данас се чини да су страхови за долар и његову будућност непотребни. Члан одбора Федералних резерви Кристофер Волер је недавно рекао да ће на следећем (новембарском) састанку Фед-овог одбора за отворено тржиште бити „озбиљне расправе о темпу монетарног пооштравања”. Што указује на врло вероватно ново повећање каматних стопа САД. То значи да долар неће пасти, већ ће „подићи главу“ још више, а по вишој каматној стопи ће шпекулативни капитал из земаља у развоју поново почети да прилива у САД. Наравно, евро и јапански јен, који су на вишегодишњем минимуму 2022. године, као и рањиве валуте земаља у развоју – турска лира, аргентински пезос и јужноафрички ранд – највише ће страдати од јачања долар.

Да, и рубља у кратком року након објављивања одлуке ФЕД-а такође може пасти. Иако нам динамика „руског“ од почетка године (јачање према долару за 11% на позадини пада осталих валута) омогућава да поново, као и после кризе 2015, рубљу назовемо једном од стабилних валуте у свету, чак и упркос краткорочном расту долара изнад 120 рубаља у марту текуће године.

Али да се вратимо на наше „зелене новчанице“. Амерички долар ове године показује значајну стабилност у контексту избијања глобалне енергетске кризе и почетка кризе хране. Инфлација у многим земљама, како у развоју, тако и у најразвијенијим, укључујући и САД, ове године је на необично високом нивоу, што објективно не доприноси јачању националних валута. САД, иако и саме погођене растућом инфлацијом, и енергетском кризом, и економском рецесијом, осећају се мало боље од Европе, из које капитал не бежи нигде, већ улази у САД као „сигурно уточиште”. Тако се испоставља да данас нема достојне алтернативе долару.

Кина, упркос томе што је друга највећа економија на свету после САД, и даље се позиционира у групи земаља у развоју и не жели да се придружи Г7. Поред тога, 2022. године јуан је већ изгубио 14% вредности у односу на долар. Према томе, прерано је да се бори равноправно са доларом – не правом тежинском категоријом.

 Али постоји разлог за размишљање о томе шта би се могло дешавати у такозваној „пост-доларској ери“. Верујем да се догађаји могу развијати на један од три начина.

Први је регионализација валута. Могуће је да ће се у будућности, на пример, као последица још једне светске економске кризе или било каквих промена на политичко-географској мапи света, објективно променити концепт резервне валуте. У будућности ће валуте појединих географских региона постати резерве, или ће се у свету појавити неколико наднационалних валута – наднационалне валуте европских земаља, земаља Евроазије и Азије, земаља Северне и Јужне Америке. То јест, на пример, нова наднационална валута „амеро” може да се појави у Северној Америци. О сличном пројекту, који је, међутим, требало да националне валуте Сједињених Држава, Канаде и Мексика замени „амеро“, већ се говорило почетком 21. века, али није попримио прави облик. Али у будућности, када ће свет схватити да се више не може ослањати на поузданост долара, као раније, ко зна.

Други је издавање државних или наднационалних дигиталних валута. Такве валуте могу у блиској будућности, на хоризонту од неколико година, постати алтернатива долару и другим светским резервним валутама у међународним обрачунима. Већ данас у Кини, паралелно са традиционалним (фијат) јуаном, кружи дигитални јуан који је издала Народна банка Кине, у коме је око 40% свих безготовинских обрачуна и плаћања извршено у првој половини 2022. . Државна дигитална валута еНаира је већ покренута у Нигерији, дигитални вон се тестира у Јужној Кореји, а разматра се стварање наднационалних дигиталних валута у низу карипских и азијско-пацифичких земаља. Банка Русије ове године почиње прву фазу тестирања пројекта дигиталне рубље.

У будућности, дигиталне валуте из различитих земаља, у смислу једноставности плаћања и обрачуна, као и заштите од санкција, могу бити озбиљна алтернатива фиат1 америчком долару и другим актуелним светским резервним валутама, које ће у будућности постати бескорисне. омоти од слаткиша, занимљиви само колекционарима.

Трећа опција је прелазак на недржавне дигиталне валуте. Негде у будућности, не само амерички долар и не само друге светске резервне валуте биће замењене недржавним дигиталним финансијским средствима. Још увек је веома тешко замислити шта мора да се деси у вези колапсане само долара, већ читавог глобалног система фиат валута. У овом случају, светска економија не може без веома озбиљне кризе. По таквом сценарију, доћи ће до финансијских шокова упоредивих са политичким и географским променама 1917-1918, када су се на евроазијском континенту урушиле четири империје и формирале многе нове државе, а границе старих приметно промениле. Као резултат ових превирања, долар, а можда и значајан део фиат валута, једноставно ће нестати. Централне банке ће или постати историја или ће обављати формалне регулаторне функције банкарског сектора у својим земљама.

Односно, догађаји ће се развијати по истом револуционарном сценарију, с почетка 20 века, у тренуцима када свет почне да излази испод рушевина старе доларске ере.  Цитирајући Александра Солжењицина, то ће се десити „на најнеспретнији, најсмешнији и најразорнији начин“. Могуће је да ће светска економија морати да прође кроз овај пут развоја како не би више зависила од једне резервне валуте и, у крајњој линији, од једне земље. Са ове тачке гледишта, такав сценарио ће бити најефикаснији од три наведена. Још увек је тешко рећи коју ће цену светска економија морати да плати да би се заувек ослободила долара, али можемо претпоставити да ће се та цена показати веома високом – последице сваке револуције увек морају да плате обични људи, због којих се ове револуције дешавају на речима, и скупо плаћају.

1 Валуте за које нема других добара које их подржавају познате су као фиат валуте. Евро, фунта, јен и друге главне валуте се сматрају фиат валутама.
 Са руског на српски превео СРБИН.инфо