Прочитај ми чланак

Три државе разматрају повлачење признања тзв. Косова?

0

Србија у овом тренутку има најаве најмање три државе које су спремне да преиспитају своје одлуке о признавању независности тзв. Косова, пишу "Новости".

Београд ће према њима усмерити дипломатске активности уколико Албанци наставе са лобирањем за нова признавања, као и за пријем у међународне организације, што представља директно рушење тек обновљеног дијалога.

Србија је месецима била под великим притиском Запада да прекине лобирање за повлачења признавања, а Приштина је, док је држала на снази таксе од сто одсто на српску робу, сматрала да српска страна прво треба да прекине са кампањом „отпризнавања“, да би они поништили своју одлуку о тарифама. Државни врх, међутим, одбијао је постављање знака једнакости између ове две ствари, подсећју „Новости“

Ричард Гренел, амерички посредник у дијалогу, 15. јуна саопштио је да су обе стране пристале да привремено паузирају са отпризнавањем, односно тражењем нових признавања и чланства у међународним организацијама.

Од тада је прошло месец дана, а премијер привремених институција у Приштини Авдулах Хоти изјавио је да тзв. Косов неће прекинути своје иницијативе за пријем у међународна тела.

Наставак дијалога Београда и Приштине на техничком нивоу требало би да се настави ове недеље, а према сазнањима портала „Косовоонлајн“, координатор за дијалог са Београдом Скендер Хисени отпутоваће у Брисел, мада се он о томе није изјашњавао.