Прочитај ми чланак

Трговинска размена Кине и Русије побија све рекорде

0

Кина је прошле године увезла за 43,4 одсто више руских производа него 2021, док је кинеске робе у Русију више за 12,8 одсто

Трговинска размена Русије и Кине на крају 2022. године побила је све досадашње рекорде, попевши се на нов, највиши ниво, наводи се у данашњем извештају Царине Кине.

Последњи подаци показују да је Русија прошле године постала главна земља када је у питању повећање годишњег извоза у Кину и трговинске размене са званичним Пекингом. Трговина између две земље порасла за 29,3 одсто на годишњем нивоу, тако да њена укупна вредност износи 190,271 милијарди долара.

Русија је такође увезла више робе из Кине током прошле године него што је то било случај 2021. године – забележен је раст од 12,8 одсто.

Кина је, пак, малтене дуплирала увоз руских производа, па је овај показатељ скочио за 43,4 одсто током прошле године. Укупна вредност робе која је из Русије била увезена у Кину током 2022. године процењена је на 114,149 милијарди долара.

Путин и Си: Војна сарадња Русије и Кине од посебног значаја, односи две земље бољи него икада
По свему судећи, економска сарадња Москве и Пекинга наставља да бележи константан раст, упркос специјалној војној операцији у Украјини и притисцима са Запада, о чему су недавно говорили и кинески и руски председник.

Трговинска размена и 2021. године порасла је за 35,8 одсто.

Лидери две земље договорили су се раније да Кина и Русија треба да удвоструче трговину тако да се њена вредност са 100 милијарди долара, која је била забележена у 2018. години, попне на 200 милијарди до краја 2024. године.

Ипак, кинески лидер Си Ђинпинг у фебруару прошле године задао је нови задатак – достићи трговинску размену у износу од 250 милијарди долара.