Прочитај ми чланак

Траже се добровољци који ће се заразити коронавирусом

0

Прво медицинско испитивање на свету у којем је дозвољено намерно излагање испитаника коронавирусу тражи добровољце ради развоја бољих вакцина.

Истраживање Универзитета у Оксфорду покренуто је прошлог априла, три месеца након што је Британија постала прва земља која је одобрила испитивања коронавируса на људима.

Његова прва фаза, која је још увек у току, усредоточена је на откривање количине вируса која је потребна за изазивање инфекције, док ће друга имати за циљ да одреди имуни одговор потребан да се спречи зараза, објављено је у саопштењу.

Научници су близу утврђивања најслабије могуће инфекције вирусом која осигурава да око половина људи који су му изложени добију асимптоматски или благи ковид.

Затим планирају изложити добровољце – све претходно природно заражене или вакцинисане – тој дози изворне варијанте вируса како би утврдили који су нивои антитела или имуних Т-ћелија потребне за спречавање инфекције.

„То је имуни одговор који тада треба подстаћи новом вакцином“, рекла је Хелен Мекшејн, професорица на Универзитету Оксфорд и водитељка студије.

Резултати ће помоћи да будући развој вакцина буде много бржи и делотворнији

Налази истраживања помоћи ће да будући развој вакцина буде много бржи и делотворнији, стоји у саопштењу.

Имунолози у свету покушавају тачно да одреде ниво имуне реакције коју вакцина мора изазвати како бисмо се заштитили од болести.

Када се једном тај ниво открије, потреба за масовним испитивањима вакцина се смањује.

Научници су деценијама користили испитивања на људима како би развили третмане против многих заразних болести, али ово је прво познато такво истраживање о ковиду.

Негативна страна истраживања је ризик по здравље добровољаца који оболе од коронавируса, али Оксфорд предузима све мере опреза.

Испитаници морају бити здрави и имати од 18 до 30 година.

Они ће бити у карантину најмање 17 дана, а сви који развију симптоме добиће Регенеронов лек – моноклонска антитиела Ронапреве.