Прочитај ми чланак

Трампов адвокат тражи смену шефице ЦИА

0

Адвокат америчког председника Доналда Трампа Сидни Пауел затражила је да се да отказ директорки ЦИА-е Ђини Хаспел због игнорисањ упозорења о софтверу за гласање за који Пауелова тврдио да је „направљен да намести“ изборе одржане 3. новембра.

„Зашто је Гина Хаспел још увек у ЦИА, не могу да разумем. Њу треба одмах отпустити“, рекла је Пауелова за „Фокс њуз“, указујући на наводне проблеме са софтвером „Доминион вотинг системс“ који се користио у неколико кључних држава током изборног дана.

foto: snappygoat

Истакла је да постоји мноштво „узбуњивача“ за које је рекла да могу да потврде да је софтвер „Доминион“ наводно коришћен за уклањање „милиона“ гласова датих Трампу.

Пауелова је рекла да има „много начина да то докаже“, али да неће на националној телевизији открити шта све од доказа поседује.


​Њене оптужбе уследиле су после серије твитова Доналда Трампа у којима је посебно критиковао „радикални левичарски систем за гласање ‘Доминион’“, инсистирајући да САД „не могу да дозволе лажне резултате гласања путем поште 2020.“

„Доминион“ у изјави објављеној на својој веб страници тврди да „категорички негира лажне тврдње о проблемима замене гласова у нашем систему гласања“.

Изгледа да је и Агенција за кибернетску безбедност и сигурност инфраструктуре Одељења за националну безбедност реаговала слично,наводећи „да нема доказа да је било који систем гласања избрисао или изгубио гласове, променио гласове или на било који начин угрозио озборни процес“

​Претходно је адвокат Трампове кампање Џеј Секулов затражио поновно бројање гласова у свакој држави која је користила софтвер „Доминиона“ за који је тврдио да је током избора погрешно „доделио“ Демократама 6.000 гласова на једном бирачком месту у држави Мичиген.

„Ако је 30 држава користило софтвер за који се већ показало да постоји грешка од 6.000 гласова на једном бирачком месту], правници би требало да захтевају ручно пребројавање. Постизборни спор је важан да би се заштитио интегритет изборног процеса, како је рекао председник, и да искрено заштити устав“, рекао је Секулов.
Трамп је више пута оптуживао корпорацију „Доминион вотинг системс“ да је одговорна за то што је софтвер њених машина за гласање „преокренуо“ гласове демократама.

Он је рекао да су „пропусти“ пријављени на неким бирачким местима на дан избора били доказ да демократе покушавају да му „украду“ гласове током пребројавања у кључним државама.