TРАМП СЛАВИО Фијаско демократа у Ајови, ево зашто је гласање у овој држави важно

0

Шеф Беле куће је освојио 97,1 одсто гласова републиканаца, што је и било очекивано јер није имао противкандидата. Међутим, потпуни хаос на демократским предизборима, где није на крају ни проглашен победник, довео је до тога да Трамп ликује и прогласи све противнике неспособним за вођење државе.

Широм Ајове, на више од 1.600 локација, гласали су за то ко ће изаћи на црту Трампу на изборима 3. новембра.

Међутим, резултати гласања су толико каснили да ни цео дан касније није проглашен победник. Разлог је, како су саопштиле демократе, проблем са мобилном апликацијом. У тој неизвесности, чак двојица кандидата – сенатор Берни Сандерс и бивши градоначелник Саут Бенда Пит Бутиџеџ – прогласили су победу.

– Наша велика победа у Ајови. Хвала вам – поручио је Трамп на Твитеру коментаришући прво своју победу на републиканским предизборима. Онда је наставио да удара демократе: – Демократски кокус је потпуна катастрофа. Ништа није функционисало, као ни када су водили земљу. Једина особа која је победила синоћ у Ајови је Трамп. Све то је кривица лењих демократа.

Сличну поруку послали су и његови људи.

– Не могу да изведу ни кокус, а желе да воде владу. Не, хвала – рекао је Бред Паскал, менаџер Трампове кампање.

Према досадашњим истраживањима, међу демократама је тренутно најпопуларнији Сандерс, а следи Бутиџеџ, којима популарност скаче, док заостају бивши потпредседник Џо Бајден и сенаторка Елизабет Ворен, чија је популарност у паду.

Ајова и Њу Хемпшир имају релативно мали број гласача, али упркос томе, имају битну улогу у самом изборном процесу из простог разлога јер су – прве. Демократа који освоји Ајову обично освоји и номинацију, показала је досадашња пракса.

Трамп никад популарнији

Проценат људи који подржавају Доналда Трампа скочио је на 49 одсто, што је највише откако је преузео власт 2017, саопштио је Галуп. Према новим истраживањима, 50 одсто Американаца не подржава председника, док један проценат њих каже да нема никакво мишљење о томе. Трамп је веома популаран међу републиканцима, подржава га чак 94 одсто гласача те партије, а за њега је чак 42 одсто независних гласача.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!