Прочитај ми чланак

Трамп шаље војне авионе у Џорџију, узбуна међу демократама

0

Америчко ратно ваздухопловство саопштило је у среду да је ваздухопловна база Националне гарде Савана једна од локација на којој ће бити смештени нови војни транспортни авиони Ц-130Ј, поред још три базе смештене у Западној Вирџинији, Тексасу и Кентакију.

Демократе у Одбору за оружане снаге оцениле су одлуку Америчког ратног ваздухопловства да поставе нове теретне авионе Ц-130Ј у ту базу у Џорџији као политички потез уочи завршнице избора која ће одредити контролу над Сенатом, пише Дифенс њуз.

Америчко ратно ваздухопловство је 24. новембра одабрало четири базе за прихват 24 теретна авиона Ц-130Ј Супер Херкул, укључујући и локацију у Џорџији.

Председник Одбора за оружане снаге Адам Смит посумњао је у мотиве секретара Америчког ратног ваздухопловства Барбаре Барет, коју је именовала админитрација Доналда Трампа, због уврштавања Џорџије на списак локација.

„У овом случају, време и одлука да се укључи Савана, када је Џорџија усредсређена на изборе у Сенату, покрећу питања о мотивима секретара. Није требало донети ову одлуку сада … и требало би да Ратно ваздухопловство одложи акције све док се не заврше избори за Сенат, како се такве одлуке не би нашле у ризику да буду исполитизоване“, рекао је он.

Након што кандидати нису добили потребних 50 одсто гласова на изборима, обе трке за Сенат у Џорџији биће одлучене у другом кругу.

Демократе би морале да победе у оба случаја како би преузеле већину републиканцима, који су доминирали у комори са 53-47, што се сматра кључним за будућег председника. Сенатори, иначе, потврђују кандидате администрације, укључујући и кабинет.

Уочи избора 3. новембра сматрало се да ће само три или четири места одредити која странка ће контролисати ово тело, а у зависности од тога ко победи на председничким изборима јер потпредседник може да буде језичак на ваги.

Забринутост због одлуке о локацијама је изразио и Смитов колега, представник из Конектиката Џо Куртни.

„Да ствар буде гора, Ратно ваздухопловство је без и најмањег упозорења додало четврту локацију, одређујући Џорџију као локацију за авионе које још није одобрио Конгрес… Овај изненађујући потез никада није био део планова Одбора током последње две године, и сада баца љагу усред председничке транзиције и ванредних избора у Џорџији“.

Још један демократа, председавајући Пододбора оружаних снага Џон Гараменди, критиковао је „сумњив тајминг“ и „нерегуларан потез“.

„Ратно ваздухопловство треба да повуче ову одлуку и одложи је до јануара. То ће омогућити ваздухопловним снагама да донесе одлуку до завршетка процеса и склониће се из изборне завршнице у Џорџији и других околности са јаким политичким набојем“, рекао је Гараменди.

Америчко ратно ваздухопловство објавило је локације за смештај нових Ц-130Ј летелица како би се избегло одуговлачење лошег утицаја на животну средину, цитирао је „Дифенс њуз“ портпарола Ратног ваздухопловства САД.

Како се наводи, нови авиони опремљени су најсавременијом навигацијом и много су унапређенија верзија у односу на раније Ц-130 летелице које би требало да замене, а карактерише их и мања потреба за радном снагом, смањени оперативни трошкови и трошкови подршке.

Актуелни републикански сенатори у Грузији Дејвид Перду и Кели Лефлер, поздравили су ову одлуку.

„Нове летелице ће опремити нашу ваздухопловну Националну гарду у Џорџији најсавременијом технологијом, јер подржавају америчке глобалне безбедносне интересе“, рекао је Перду.