Прочитај ми чланак

Трамп прети увођењем царина од 25 одсто на европска возила

0

Председник САД Доналд Трамп поново је у Давосу запретио увођењем царина на увоз европских возила уколико Европљани не одустану од намере да уведу дигитални порез или не потпишу трговински уговор са Вашингтоном.

„Теже је разговарати са Европском унијом него са било ким. Они су искоришћавали нашу земљу толико година. На крају ће бити врло једноставно, јер ако не можемо да постигнемо трговински споразум (са ЕУ) треба да уведемо царину од 25 одсто на њихова возила“, рекао је он данас у интервјуу за Фокс њус, преноси Франс прес.

У изјави за ЦНБЦ из Давоса Трамп је данас рекао да је Европа врло тврда према САД мада је оценио и да је јуче имао „сјајан разговор“ са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

„Али сам рекао да уколико нешто не добијемо да ћу морати да предузмем неку акцију. А та акција ће бити високе царине на њихова кола и друге ствари које улазе у нашу земљу“, рекао је Трамп.

Он је рекао да не жели да гледаоци постану нервозни због те његове изјаве и додао да ће Европа направити договор зато што мора. „Немају избора“, рекао је Трамп, преноси АП.

Амерички председник је данас поново на скупу светске економске и политичке елите у Давосу покренуо једну од својих омиљених тема успостављање равнотеже у америчким трговинским односима. Рекао је да сада може да размишља о Европи пошто је постигнута прва фаза трговинског договора са Кином.

Трамп је изненада најавио да ће имати конференцију за новинаре данас пре одласка из Давоса.

Амерички министар финансија Стивен Мнучин данас је такође поновио раније претње Вашингтона и рекао да ће САД увести казнене царине на увоз аутомобила из ЕУ уколико Европљани буду „произвољно“ опорезивали дигиталне компаније.

„Сматрамо да је дигитални порез по природи дискриминаторан. Ако се жели прозвољно опорезивање наших дигиталних компанија планирамо да уведемо порез поризвољно на произвођаче аутомобила“, рекао је Мнучин на маргини Светског економског форума у Давосу.

Иначе се данас у Давосу очекује састанак француског министра финансија Бруна Ле Мера, америчког министра финансија Мнучина и генералног секретара Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) у настојању да нађу решење за опорезивање дигиталних компанија.

Француска је у јулу изазвала гнев администрације председника САД Доланда Трампа када је наставила са плановима о увођењу пореза од три одсто на француске приходе интернет гиганата као што су Гугл, Амазон и Фејсбук. Тај порез је покушај да се заобиђу мере избегавања плаћања пореза од стране мултинационалних компанија, које плаћају већину пореза у ЕУ земљи где им је седиште, често по врло ниским стопама. То практично значи да компаније плаћају безначајно мали порез у земљама где имају велике операције.

Француски државни званичник рекао је данас да је Француска пристала да одложи примену пореза на технолошке компаније до новембра као гест добре воље уочи данашњих разговора, у замену за обећање Американаца да ће престати са претњама о новим царинама, преноси АП.

Он је рекао да Француска не укида тај порез и да ће или бити француски порез или нови међународни порез око кога ће се договорити ОЕЦД.