Прочитај ми чланак

Трамп планира масовне протесте: Носиће читуље „гласача“! Огласио се и Путин

0

Председник САД Доналд Трамп планира масовне протесте широм Америке, како би се побунио против крађе изборних резултата, а на демонстрацијама би требало да буду приказане читуље преминулих људи који су наводно "гласали" на изборима, пренео је Дејли мејл.

Русија сматра да је исправно да се сачека да у Америци и званично буду саопштени резултати избора за председника, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков на питање новинара када ће руски председник честитати новом америчком председнику.

Упитан зашто је Путин актуелном председнику Доналду Трампу честитао прошли пут одмах након избора, док Џозефу Бајдену није, Песков објашњава да је сада најављено да ће пред судом бити оспорени резултати.

„Разлика је очигледна. Видите да тамо предстоје неке правне процедуре које је најавио актуелни председник, зато се ситуација и разликује. Зато сматрамо да је коректно сачекати званичну објаву. Тада (на претходним изборима) није било најаве да ће се пред судом оспоравати резултати“, рекао је Песков.

Песков је, међутим, рекао да је Русија спремна да сарађује са било којим америчким председником и нада се да ће са новим америчким лидером успети да успостави дијалог и постигне договор о нормализацији билатералних односа.

„Председник Путин је више пута рекао да ће поштовати било који избор америчког народа и да ће бити спреман на сарадњу са било којим изабраним америчким председником. У сваком случају, надамо се да ћемо са новим председником успети да успоставимо дијалог и договоримо се о нормализацији билатералних односа. Тим пре што се велики део тих билатералних односа – имајући у виду стабилност и безбедност – тиче не само наших народа, већ практично читавог света“, рекао је Песков.

Бајден је у недељу прогласио своју победу на изборима, након што су то урадили и амерички медији, а актуелни председник Трамп је узвратио да је далеко од тога да су избори завршени и да ће правду тражити на суду.