Прочитај ми чланак

Трамп: Немачка би ускоро могла да престане да постоји

0

Бивши председник Америке каже да је упозорио Ангелу Меркел да би зависност Берлина од руске енергије могла довести до „предаје“

Немачка би ускоро могла да престане да постоји као држава усред ескалације енергетске кризе, сугерисао је бивши амерички председник Доналд Трамп.

AP foto

Током митинга у Јангстауну у Охају у суботу, Трамп је напао свог наследника у Белој кући, циљајући на Бајденову енергетску политику, а посебно на такозвани Греен Неw Деал. Тамп је тврдио да, иако су под његовом владавином САД постале независне у енергетском смислу и на путу да постану „потпуно доминантне у енергетици, веће од Саудијске Арабије и Русије заједно“, Џо Бајден је од тада свео САД на „молење за енергија.”

Трамп је потом навео жалосно стање Немачке у овој области. Према речима бившег председника, он је упозорио тадашњу канцеларку Ангелу Меркел да ће гасовод Северни ток 2, који је требало да пумпа руски гас у Немачку, учинити Берлин још више зависним од руског извоза енергената.

Трамп је рекао да се Немачка тада предала када је Ангела Меркел одбила да одустане од пројекта.

„Ако 72 одсто енергије добијате из Русије, ево беле заставе, јер ћете се врло брзо предати“ , испричао је бивши шеф америчке државе своје упозорење Меркеловој.

Он је наставио да цитира „лоше ствари“ које су се десиле између Берлина и Москве у прошлости као доказ да Немачка није требало да се толико ослања на Русију.

Бивши амерички председник је закључио да се „Немачка сада враћа старомодним стварима, укључујући угаљ“, упркос својим претходним обећањима да ће постати зелена.

„Али они немају избора, неће имати државу, неће им остати земља“, загонетно је упозорио Трамп, пре него што се поново вратио на тему унутрашње политике.

Цене гаса у Европи драматично су порасле убрзо након што је Русија покренула своју војну опеарацију у Украјини крајем фебруара, и од тада су константно више од прошлогодишње.

Пошто гасоводи Северни ток 1 и Северни ток 2 сада нису у функцији, било због сопствене одлуке Берлина или због одлуке Москве, немачка влада је увела хитне мере за залихе гаса.

Више високих званичника у Немачкој упозорило је да ће предстојећа зима вероватно бити тешка.