Прочитај ми чланак

„Трамп мора да буде елиминисан“: Нови гаф демократа или претња бившем председнику

0

Ден Голдман се касније извинио, рекавши да је у питању "погрешан избор речи", али су многи оценили да се ради о позиву на насиље

Демократски конгресмен Ден Голдман разбеснео је америчку јавност позивајући да се бивши председник Доналд Трамп „елиминише“, наводи „Њузвик“.

Голдман је, гостујући на телевизији Ем-Ес-Ен-Би-Си у емисији коју води бивша портпаролка Беле куће Џен Псаки, говорио о Трамповој вези са нередима на Капитол хилу 6. јануара 2021. 

Он је истакао да Трамп никада више не би требало да буде на функцији због порицања изборних резултата 2020, што је довело до покушаја да се избори пониште, а кулминирало нередима 6. јануара. 

„Његова (Трампова) реторика заиста постаје опасна, све опаснија. Видели смо шта се догодило 6. јануара“, истакао је Голдман. 

Он је оценио да су Трампова запаљива реторика и његове објаве невероватно застрашујуће за свакога ко покушава да ради у влади. 

„У овом тренутку је несумњиво да тај човек више не може да врши јавну функцију. Не само да није способан. Он је деструктиван за нашу демократију и мора да буде елиминисан“, поручио је Голдман.

Он се на друштвеној мрежи Икс извинио за ту примедбу, истичући да му не жели ништа лоше.

„Јуче сам на ТВ-у грешком употребио погрешну реч да објасним колико је важно за Америку да Доналд Трамп не постане поново председник. Иако он мора да буде поражен, свакако му не желим ништа лоше и не одобравам политичко насиље. Извињавам се због погрешног избора речи“, поручио је представник демократа.

Реакције су, ипак, биле бројне.

„У најмању руку, тајна служба би требало да истражи Голдмана због ове претње“, написао је председник „Џудишал Воча“ Том Фитон.

„Конгресмен демократа Ден Голдман управо је рекао да председник Трамп ‘мора да буде елиминисан’, док је истовремено ‘држао слово’ о Трамповој ‘опасној реторици'“, приметио је конзервативни активиста Бени Џонсон.

Конзервативни коментатор Роган О’Хендли поручио је да је време „да се осуди Ден Голдман због подстицања насиља против председника САД“.

„Да је републиканац отишао на ТВ и рекао да председнички кандидат демократа треба да буде ‘елиминисан’, ФБИ би му упао за неколико сати. Доналд Трамп се суочава са ‘вишедецинијском затворском казном’ јер је рекао да људи треба да се ‘боре’. Уместо тога, Ден Голдман алудира на убиство Доналда Трампа и то чини без последица и без имало страха од било каквих последица“, оценио је Чарли Кирк, извршни директор омладинске организације Турнинг поинт.