Прочитај ми чланак

ТРАМП млађи испрозивао ЗЕЛЕНСКОГ због америчког новца и забране православне цркве

0

Доналд Трамп јуниор прозвао је украјинског председника Владимира Зеленског због његовог недавног обрачуна са Православном црквом. Гласни критичар политике Бајденове политике у Украјини, Трампов син је сугерисао да му влада „пошаље још 100 милијарди долара без икакве одговорности“.

„Зеленски забрањује православну цркву“, написао је Трамп млађи на Твитеру у петак. „Његова влада такође врши рације у украјинским православним црквама и хапси свештенике (вероватно је зато суперстар за Демократе). 

„Пошаљимо му још 100.000.000.000,00 долара без одговорности.”- написао је Трамп млађи.

Зеленски је у четвртак саопштио да је украјински Савет за националну безбедност и одбрану наложио украјинској влади да забрани верске организације које су повезане са Москвом. Ова забрана ће углавном бити усмерена на Украјинску православну цркву, највећу верску организацију у земљи, која је повезана са Московском патријаршијом.

Украјинска домаћа безбедносна агенција, СБУ, извршила је у петак рацију на најмање осам верских објеката. Зеленски је рекао да ће одређени број верских званичника бити лично санкционисан, док ће влада размотрити заплену имовине Украјинске православне цркве у Кијеву, након што је СБУ ухапсила већи број свештеника тамо и оптужила их да „величају Русију“.

Амерички председник Џо Бајден описао је Зеленског да се бори „за суштинске демократске принципе који уједињују све слободне људе“, укључујући „слободу обожавања како неко изабере“.

Бајденова администрација је од фебруара издвојила 68 милијарди долара војне и економске помоћи Украјини, а Бела кућа је прошлог месеца затражила од Конгреса додатних 38 милијарди долара. Ако се Конгрес обавеже, САД ће присвојити више од 100 милијарди долара новца пореских обвезника за Кијев за мање од годину дана.