Прочитај ми чланак

Трамп или Десантис? Маск донео одлуку кога би подржао за председника

0

Амерички милијардер открио да је разочаран у Бајденову администрацију

Амерички милијардер Илон Маск изјавио је данас да би подржао гувернера Флориде, републиканца Рона Десантиса на председничким изборима 2024. године, уколико се буде кандидовао.

Десантис је раније овог месеца победио демократу Чарлија Криста за више од 20 одсто у трци за гувернера Флориде, па је остао на функцији првог човека ове америчке државе, док Ројтерс оцењује да је постао звезда у успону код републиканаца.

Политички експерти су високо оценили Десантиса, који је виђен као потенцијални изазивач Доналду Трампу у оквиру странке, када је реч о кандидатури Републиканске странке за председничке изборе 2024. године.

Трамп је пре 10 дана објавио да ће се поново кандидовати на изборима 2024. године.

„Моја жеља за председничке изборе 2024. године је да кандидат буде неко ко је разуман и центриста истовремено. Надао сам се да би то могао да буде неко из Бајденове администрације, али сам се досад разочарао“, навео је Маск на Твитеру.

На питање да ли би подржао Десантиса 2024, Маск је одговорио потврдно.

„Као подсетник, био сам велика присталица председништва Обама-Бајден и (невољно) сам гласао за Бајдена испред Трампа“, додао је нови власник Твитера.

Упитан да прокоментарише Маскову подршку, Десантис се насалио.

„Поздрављам подршку Афроамериканаца, шта друго да кажем“, рекао је Десантис, алудирајући да је Маск, који је белац, одрастао у Јужној Африци.

Овај потез би могао да се покаже као подстицај за Десантиса у, како очекују републиканци, битци између Трампа и Десантиса за председничку номинацију, а неки предвиђају „много крви на поду“ у борби између њих двојице, преноси Гардијан.

Гувернер Флориде је победио на овомесечним изборима на међуизборима, док је Трамп критикован због неуспеха републиканаца да спроведу обећани „црвени талас“ након пораза кључних кандидата које је он подржао.

Муск је такође рекао недавно да је „добро што Трамп не твитује“ након што му је налог поново активиран прошлог викенда. 

„Важно је да Твитер исправи тешку грешку у забрани његовог налога, упркос томе што није било кршења закона или услова услуге. 

Твитер је Трампу блокирао налог након инцидента у Капитолу 6. јануара прошле године, рекавши да ће његове објаве „велике вероватноће охрабрити и инспирисати људе да реплицирају кривична дела која су се догодила у америчком Капитолу“. Трампу је такође забрањен приступ Фејсбуку, Инстаграму и Јутјубу након нереда.