Прочитај ми чланак

Трагикомично: После гаса, нова криза тресе ЕУ! Нема руског угља – нема струје

0

Док се Европа суочава са највећом енергетском кризом у последњих неколико деценија усред рата у Украјини, земље ЕУ се боре да обезбеде своје резерве гаса уочи зиме. Међутим, залихе још једног енергента би ускоро могле да буду смањене, а у питању је угаљ.

Иако производи велика загађења, па је стога ЕУ имала намеру да смањи његову употребу, рат у Украјини ју је натерао да одложи планове. Потрошња овог енергента је сада у порасту јер бројне земље, укључујући Аустрију и Холандију се сада враћају на електране на угаљ или повећавају постојеће капацитете како би уштеделе гас, преноси Политико.

Проблем је још већ због тога што ће ЕУ ускоро бити лишена свог највећег добављача угља, јер је унија увела санкције на руски угаљ којима се забрањује његов увоз од 10. августа.

То значи да ће 2 милиона тона угља које треба да добије из Русије овог месеца бити последња таква пошиљка, рекао је Алекс Такра, виши аналитичар угља у компанији за тржишно обавештавање Аргус медија, преноси Политико.

Додајте томе озбиљне логистичке изазове у набавци и транспорту горива и енергената са других места и сигурно ће бити изазов набавити довољно угља ове зиме, додао је он.

Индонезија, Јужна Африка и Колумбија су потенцијални добављачи, али земље ЕУ ће се суочити са „екстремно високим ценама“ због врсте угља која се користи у целом блоку. Цене угља на АПИ2 Ротердамском чворишту, прошле недеље су достигле цену од 380 долара по тони, што је четири пута више него у ово време прошле године.

ЕУ ће се суочити са „оштром конкуренцијом“ од стране играча као што су Индија и Јужна Кореја, које имају постојеће споразуме о снабдевању са многим од ових земаља, рекао је аналитичар Марк Нуџет.

Логистичка питања ризикују да додатно закомпликују све.

Велики део угља из ЕУ који стиже преко лука у Амстердаму, Ротердаму и Антверпену – путује дуж реке Рајне баржом. Неуобичајено високе температуре овог месеца спустиле су водостај реке на 65 центиметара, смањујући количину терета која баржом може да се пренесе за две трећине.

Иако електране обично имају сопствена складишта, угаљ који им се не може испоручити обично се складишти у лукама да би чекао даљи транспорт, али „залихе у европским лукама се приближавају максималном нивоу“, саопштио је Нуџет.

Према подацима Еуракола, које је пренео Политико, око 8 милиона тона угља тренутно је заглављено у лукама.

Припрема се повратни ударац

Уска грла и недостаци у снабдевању ће се вероватно најинтензивније осетити у Пољској и Немачкој.

Несташица у Немачкој – која је чинила 37 одсто укупне потрошње каменог угља и лигнита у ЕУ прошле године – била би посебно болна за индустрију челика и хемијску индустрију, рекао је Рудолф Јухелка, професор економске географије на Универзитету Дуисбург-Есен. Производња електричне енергије би такође била погођена, али у мањој мери, преноси Политико.

Он је упозорио да би влада сада могла да буде приморана да примени строже мере за рационализацију енергије ако Русија прекине снабдевање гасом или ако логистичка питања наставе да отежавају испоруку угља.

„Ако се ти ефекти споје у један велики ефекат, биће проблема“, рекао је он.

Портпарол немачког министарства за климу рекао је да су оператери електрана „уверили“ законодавце да имају довољно складишног угља да надокнаде изгубљени руски угаљ. Влада је такође донела нови пропис који има за циљ „давање приоритета испорукама енергије“ у односу на друге врсте испорука „које треба да буду примењене“ у случају кризе, додао је портпарол.

У међувремену, у Пољској, влада је захваћена политичким скандалом због неуспеха да изгради резерве угља у земљи. Око 2 милиона домаћинстава у Пољској се и даље ослања на камени угаљ за грејање, а свако сагорева у просеку три тоне по зими, каже Роберт Томашевски, виши енергетски аналитичар у истраживачком центру Политика инсајт. Пре рата у Украјини, земља је за ову намену из Русије увозила око 7 милиона тона годишње.

Са забраном ЕУ на руски угаљ која би требало да почне следећег месеца, сада постоји „веома велики ризик да неће бити довољно угља за нека домаћинства“, рекао је он, процењујући да ће Пољској недостајати милион или два милиона тона угља преко зиме.

Према истрази пољског листа Онет, премијер Матеуш Морајевци је почетком марта упозорен од стране свог кабинета да би санкционисање руског угља могло резултирати огромним недостатком и позван је да успостави нову страштеку резерву угља. Али он није реаговао на упозорење, нити је његова влада извршила званичну процену утицаја санкција које је ЕУ предложила пре него што је гласала за њих, известио је Онет.

У настојању да смири ситуацију, премијер Пољске је прошле недеље најавио да ће погођена домаћинства добити 631 евро „накнаде за угљеник“ за помоћ у куповини угља и наредио је државним компанијама да купе 4,5 милиона тона угља до 31. августа. Међутим, довођење ових куповина угља до кућа на време „вероватно неће бити могуће“.

Пољска министарка енергетике Ана Москва је признала у петак да се влада суочава са „тешким задатком“ у превазилажењу логистичких проблема са испорукама, али је истакла да „није тачно“ да неће бити довољно угља за зиму.