Прочитај ми чланак

То је замка – У САД ужаснути смртоносном грешком

0

„Тежња САД да се боре до последњег Украјинца због неприхватања показивања своје слабости Кини довешће до исцрпљивања војног потенцијала за одбрану Тајвана“, изјавио је колумниста „American Conservative“, Брадлеy Делвин.

„Аргумент у корист подршке Кијеву лежи у томе, да ако САД не заштите Украјину, Кина ће напасти Тајван. Међутим, не узима се у обзир да ће, ако Кина заиста предузме кораке према Тајвану у наредних неколико година, резерве које су већ смањене због подршке Украјини, учинити пружање помоћи Тајвану тежим и скупљим.

Спољнополитички естаблишмент, који је изгубио рат у Ираку и Авганистану, поставља темеље пораза у два рата – против Русије и Кине – две нуклеарне силе, што угрожава читаву људску цивилизацију“, написао је колумниста.

У материјалу се наводе подаци Америчког центра за обнову (ЦРА), према којима многи од тих оружаних система које САД шаљу Украјини такође су потребни Тајвану: „Тренутно постоје застоји у испоруци оружја Тајвану у износу од око 19 милијарди долара, делимично због тога што САД дају приоритет испорукама оружја Украјини.“

Реторичко питање о томе шта је важније с гледишта Кине – одлучност САД да помогну Украјини „до последњег Украјинца“, или ослабљивање војног потенцијала Тајвана – аутор чланка оставља отвореним.

„Ако помоћ Украјини и даље долази на рачун потенцијала САД-а, свет би ускоро могао добити одговор на ово застрашујуће питање“, закључио је Делвин.

Ситуација око Тајвана се значајно заоштрила након посете тог острва бивше председнице Представничког дома САД-а, Ненси Пелоси, у августу прошле године.

Кина, која сматра Тајван једном од својих провинција, осудила је посету политичара, видећи у томе подршку САД тајванском сепаратизму, и одржала масовне војне вежбе.