Прочитај ми чланак

The Wall Street Journal: Овако Запад планира да уништи Русију (МАПА)

0

Запад жели да се против Русије и Кине бори оживљавањем концепта „Римленда” који му је помогао да победи у два светска рата и Хладном рату, објавио је лист америчког крупног капитала и дубоке државе The Wall Street Journal.

Аутор текста Мишел Гурфинкел навео је да Вашингтон покушава да створи „полумесец стратешке сарадње од западне до источне Евроазије“.

То би наводно био „одбрамбени океански Римленд који би се супротстављао евроазијским континенталним силама Кини и Русији“.

Том задатку су били посвећени  блискоисточна турнеја Џоа Бајдена, као и онлајн самит четворочлане групе I2U2 (израелски премијер Јаир Лапид, индијски премијер Нарендра Моди, лидер Уједињених Арапских Емирата Мухамед бин Зајед и Бајден).

The Wall Street Journal процењује да се иза свега крије и „нови стратешки концепт западних земаља“ иако је I2U2 првобитно био оквир за сарадњу поводом економских и технолошких питања.

Тек касније је Бајденов саветник за националну безбедност Џејк Саливан I2U2 назвао „четвоространим безбедносним дијалогом“ и „индо-пацифичким савезом у повоју, који укључује Сједињене Државе, Јапан, Аустралију и Индију“.

Британски географ и геополитичар Хелфорд Макиндер објавио је 1904. године „Географску осовину историје“ у којој је увео концепт „Хартленда“ (земља језгра). А имао је у виду централни део Евроазије, око којег се налазе унутрашњи лук (Европа-Арабија-Индокина) и периферни лук (Америка-Африка-Океанија).

Макиндер је сугерисао да светска геополитика доводи до сукоба између континенталних империја Евроазије и поморских сила које се налазе на острвима и архипелазима ван њених граница, као и на мањим континентима.

Потом је Николас Спајкман развио сопствени геополитички концепт „Римленд“ (Лучна земља).

Разрадио га је 1940. године у делу „Географија света“ у којем је указао да континенталне империје, укључујући СССР и савез Москве и Пекинга, могу да зауставе и обуздају лук који контролишу Американци.

Тај његов лук је обухватао обале западне и медитеранске Европа), Блиски исток (арапско-турско-персијски свет) и монсунске земље (јужна и источна Азија).

Макиндер је тврдио: „Ко влада Хартлендом влада светом“. Зато је предлагао спречавање појаве доминантне силе у континенталном делу Евроазије. Јер, та сила би тежила светској доминацији и била би јој близу.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!