Прочитај ми чланак

The Times: Просечна старост украјинских војника сада је 43 године, силазе с ума

0

КАКО се рат у Украјини приближава својој другој годишњици, већину украјинских трупа чине све старији мушкарци средњих година чија физичка ограничења лимитирају војне могућности Кијева, објавио је The Times.

Навео је да је просечна старост украјинских војника сада – 43 године, а да су неки добровољци, који су на фронту од почетка, психички и физички исцрпљени, а да нема довољно млађих бораца да их замене.

„Просечна старост војника у мом батаљону је 45 година“, рекао је за The Times Дмитриј Берлим, командант батаљона у саставу 32. украјинске бригаде која се бори у Купјанској области. – У том узрасту је тешко обављати задатке. Некима је тешко чак и да носе муницију и панцире на првој линији фронта.“

Додао је да нема прилива младих војника који би могли да преузму тај терет, а његови војници и даље гину.

„Људи нам понестају, а квалитет појачања сваки пут је све гори и гори“, пожалио се Берлим.

Неки од старијих украјинских војника признају да су физички и емоционално на ивици потпуне исцрпљености:

„На ивици сам нервног слома“, рекао је 50-годишњак који се опоравља од ране од гелера задобијене у Харкову. „Придружио сам се војсци првог дана рата, али више не могу“.

Нагласио је да младићи који долазе на фронт нису у стању да се носе са оним што се дешава и да због руских напада „силазе с ума“.

„Они нису спремни за ово“, открио је The Times.

Бивши саветник шефа Пентагона – пуковник Даглас Мекгрегор – оценио је да је покушај САД да униште Русију уз помоћ Украјине постао катастрофа за Вашингтон, а да је Москва победник у сукобу.

Додатно је прецизирао:

„Глупи покушај Вашингтона да уништи Русију по цену живота Украјинаца донео је Москви стратешку победу. Пропали план са Украјином показао је свету слабост Сједињених Држава“.