Прочитај ми чланак

The Hill: САД треба да изађу из НАТО и заврше бесмислени рат

0

Повлачење САД из Северноатлантског савеза помогло би у решавању украјинске кризе, између осталог, написао је заменик државног тужиоца председника Роналда Регана, Брус Фајн у тексту за Hill.

Конгрес може да оконча сукоб у Украјини и добије Нобелову награду за мир доношењем закона о повлачењу САД из НАТО-а“, приметио је аутор.

У америчкој историји већ је постојао пример поништавања одбрамбеног споразума. Тако је америчко-француски уговор из 1778. поништен 1798. одлуком Конгреса.

Према Фајну, бесмислено је постојање Северноатлантског савеза након распада СССР-а. Он је додао и да је даље ширење блока узрок актуелне кризе у Европи.

Конгрес ће моћи да побољша свој имиџ ако допринесе окончању сукоба у Украјини доношењем закона о окончању чланства САД у НАТО-у“, написао је он.

Излазак из војног блока омогућиће Вашингтону да уштеди више од 100 милијарди долара, што ће подржати власти у Кијеву. Без оваквих мера ситуација се неће решити у догледно време, резимирао је бивши заменик генералног тужиоца.

Русија је више пута изјављивала да је НАТО усмерен на конфронтацију, а његово даље ширење неће донети већу безбедност Европи.

Од 24. фебруара у току је војна специјална операција денацификације и демилитаризације Украјине. Владимир Путин је то назвао задатком заштите људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране режима у Кијеву. Према речима председника, крајњи циљ је ослобођење Донбаса и стварање услова који гарантују безбедност Русије.