Прочитај ми чланак

The Guardian: Трагови кокаина нађени у резиденцијама Трас и Џонсона

0

Британски дневни лист The Guardian објавио је да су трагови белог праха, за који се верује да је кокаин, пронађени на имању Чевенинг, где је тадашња министарка спољних послова Лиз Трас (касније премијерка) одржала састанак са присталицама.

Бели прах су откриле и чистачице после скандалозних корона журки за време карантина, у резиденцији британског премијера док је на челу владе био Борис Џонсон.

Трас је приредила „кокаин журку“ непосредно пре него што је изабрана за премијера Велике Британије јер је имала „дојаву“ да ће је изабрати.

The Guardian преноси да су нађени прах `тестирали` штапићем који мења боју када дође у контакт са кокаином и анализа је потврдила присуство дроге.

Особље које ради у тој вили наводи да је два пута пронашло трагове белог праха на столићу у соби са столом за билијар.

Трас је кокаин-састанке одржала 19-21 августа и 2-4. септембра ове године.

Уз њу су били и многи њени политички савезници (врх власти).

Чевенинг је зграда из 17. века која је заштићена као споменик културе. Има 115 соба, а около је 7,4 хиљаде хектара плаца.

Кокаин је у Џонсоновој премијерској резиденцији нађен након скандалозних журки у време карантина, због којих је на крају и био принуђен да да оставку. 

Чистачице су нашле и мале пластичне кесе, као и крпе умрљане крвљу и  са „исповраћаном масом“.

Џонсонова кокаин журка је одржана уочи сахране принца Филипа, супруга краљице Елизабете.

The Guardian наводи да су трагови белог праха и мале пластичне кесе пронађени у резиденцији британског премијера и у децембру 2020. године – ујутро после божићне журке.

The Guardian је појаснио да још нема доказа да су Трас или Џонсон лично користили дрогу или да су знали да то ради неко други од високих званичника који су присуствовали овим затвореним журкама са огромним обезбеђењем.

Трас и Џонсон засад „немају коментар“ на ове медијске наводе, а њихови кабинети су само кратко објавили: „То апсолутно није тачно!“.

Поседовање дроге је озбиљно кривично дело у Великој Британији за које се може добити до седам година затвора, а организатори кокаин журки много више.

Џонсонова Влада је својевремено предложила да се након робије, дилерима и корисницима дрога конфискују пасоши и возачке дозволе кад изађу на слободу.

Иронично је што је Лиз Трас током свог кратког премијерског мандата тврдила да јој је приоритет борба против трговине дрогом.

Иначе, Борис Џонсон је праунук Турчина Али Кемала (министра полиције у Отоманском царству) који је организовао паравојску Арнаута против Срба у Балканским ратовима.