Прочитај ми чланак

ТЕЖАК УДАР ЗА ЗАПАД – Убрзано повлачење: Путин „чисти“ банке од долара и евра

0

Централна банка Русије најавила је нове мере, за смањење пословања банака у доларима и еврима. Циљ је да се смање ризици за грађане и привредна друштва који су настали након блокаде руске имовине у иностранству.

Извештај Банке Русије говори о неминовности напуштања валута непријатељских држава, у домаћем и иностраном платном промету.

Западне земље замрзле су имовину Русије и руских банака, и ограничили могућности плаћања у резервним валутама, које су постале „токсичне”, и у међународном и у домаћем оптицају.

Због тога се планира нов однос премије и ризика за девизне кредите и хартије од вредности, у зависности од емитента и статуса државе „пријатељске” или „непријатељске” према Русији.

Осим тога, проучава се изводљивост коришћења повећаних стопа резерви за обавезе банака у „токсичним” валутама. Њихово постепено напуштање, наглашавају у Централној банци, требало би да се одвија равномерно у свим операцијама.

„Централна банка настоји да максимално заштити промет новца, девизна средства предузећа и физичких лица. Све су већи ризици и потешкоће у даљим девизним обрачунима.

Рачуни Националног клириншког центра (НКЦ) могу бити блокирани, што ће створити потешкоће за конверзију главних валута на руској берзи. Стога, регулатор предлаже да се ограничи употреба валута „непријатељских“ земаља“ – напомиње Марк Гојхман, главни економиста информационо-аналитичког центра „TeleTrade“.

Како објашњавају стручњаци, повећане накнаде ће утицати на утврђивање капиталне адекватности финансијских институција.

„Ови зајмови и хартије од вредности ће бити пондерисани са вишим коефицијентом ризика (додатком). Због тога би банке у почетку могле имати потешкоћа у испуњавању захтева регулатора за адекватношћу капитала“, каже Олга Веретеникова, потпредседница аналитичке компаније Borsell.

Међутим, банке ће због тога реструктурирати валутну структуру активе. „Сада им је теже да врше плаћања у доларима и еврима, време обраде је значајно повећано због пооштравања процедуре усклађености, новац може бити блокиран у било ком тренутку. Прелазак на обрачуне у другим валутама, смањиће ризике“, објашњава Веретеникова.

Према њој, највероватније ће јуан, једна од најпопуларнијих алтернатива долару под санкцијама, доћи да га замени. Ово је прилично поуздана валута са релативно ниском волатилношћу. Поред тога, све више трговачких трансакција се обавља у националним валутама. Тренд ће се интензивирати како се извоз преоријентише на азијска тржишта.

Тако ће банкама постати још скупље и мање исплативо да прикупљају средства у „токсичним” валутама, као и да у њима издају кредите. Мере девалвације у банкарском сектору, погодиће и клијенте кредитних институција.

„Услови, провизије на такве депозите, рачуне и кредите постаће пооштрени. Неко ће напустити долар и евро. Депозити ће се „изгурати“ за конверзију у рубље, и коришћење финансијских инструмената у рубљама, или у друге валуте – безбедне са становишта санкционих ризика, као на пример, кинески јуан, хонгконшки долар, УАЕ дирхам, турска лира, валуте суседних земаља“, каже Марк Гојхман.

Економисти наглашавају да нема говора о потпуној забрани долара и евра. Немогуће их је одбити, јер Русија и даље тргује на страним тржиштима углавном овим валутама, али тамо где се могу заменити, замениће се, јер ризик осигурава Централна банка.

„Преласком на средства пријатељских земаља, Централна банка штити и грађане и корпорације“, наглашава Јулија Кузњецова, саветница за инвестиције Централне банке.

Предлог регулатора да се штедња државних предузећа пребаци у друге валуте, стручњаци такође сматрају одговарајућим.

„Промет робе са Европом и САД опада, јер се трговина пребацује на азијска тржишта. Многе руске компаније већ користе јуане, пошто су обрачуни у њима много бржи и практичнији“, напомиње Веретеникова.

Све ово ће, с једне стране, користити рубљи, јер ће потражња за њом расти, али се такође, супротни фактори могу показати снажним у будућности, задржавајући јачање руске валуте.