Прочитај ми чланак

Тест за Брисел: Ледени талас стиже до севера Европе, температуре у Немачкој…

0

Талас леденог ваздуха следеће седмице стиже у Европу, доносећи ниске температуре и тестирајући енергетску мрежу континента који покушава да се одвоји од руског гаса

Температуре у северној Европи пашће идућег месеца захваљујући леденом фронту који стиже са Арктика, тестирајући тако крхке енергетске системе у региону.

Наредне седмице, у уторак и среду, температуре у нордијским земљама и Немачкој биће знатно испод просека за ово доба године. У Хелсинкију се очекује да ће температуре пасти чак 6,9 одсто испод просека, наводи се у извештају компаније „Максар“. Само ће јужна Европа бити поштеђена ледених температура, упозоравају метеоролози.

„Такозвана ‘гренландска блокада’ почиње да се формира средином или крајем следеће недеље, што ће послати хладан арктички ваздух изнад Европе“, рекли су шведски метеоролози. Образац „блокаде“ је готово статични систем притиска који приморава временске фронтове да теку око њега.

Након блаже јесени, која је омогућила Европљанима да попуне исцрпљене резерве природног гаса, прво дуже захлађење у зимском периоду ставиће на тест европску енергетску мрежу, пише „Блумберг“. Од Финске до Француске, владе упозоравају на рестрикције струје јер ће потражња расти у наредним месецима.

Цене струје су већ високом нивоу. Нордијска дневна стопа јуче је порасла за 8,2 одсто на 373,23 евра по мегават-сату, што је највиши ниво од врхунца енергетске кризе у септембру. Кључно за кретање цена је колико је воде доступно у огромним резервоарима у региону и колико ће произвођачи задржати за касније током зиме, када цене могу бити још више.

„Највероватније ћемо видети велики пораст потражње, што ће проузроковати да произвођачи хидроенергије повећају своју процену воде и самим тим ће то резултирати и вишим ценама“, рекао је аналитичар „Ристад енерџија“ Фабијан Роинген.

Јужној Шведској већ очајнички недостаје струје, а затварање највећег реактора у земљи у децембру представљаће највећи тест до сада. То би могло да повећа извоз електричне енергије из Норвешке, каже Ронинген.

Цене ће вероватно остати изнад границе од 300 евра у наредних неколико недеља као директна последица хладнијег времена, рекао је он.

Већи део континенталне Европе такође ће искусити ниже температуре следеће недеље, наводе из метеоролошке компаније „Максара“. Термометри у Паризу ће у понедељак бити 6,6 степени Целзијуса испод нормале. Јужна Европа ће ове недеље уживати у благој зими, а у Риму се за среду предвиђа да ће температура бити 2,1 степен изнад нормалне, наводи „Максар“.

Звог руске специјалне војне операције у Украјини, Европа је увела читав низ санкција Москви и одлучила да више не зависи од руских енергената.

Упркос свему, владе Европске уније нису успеле да се договоре о ограничењу цене руске сирове нафте, пошто је Пољска инсистирала да та граница мора да буде нижа од оне коју су предложиле државе Г7 како би се смањила „способност Москве да финансира напад на Украјину“.

Са друге стране, Европа увози рекордну количину течног природног гаса (ЛНГ) из Русије, пише „Фајненшел тајмс“ и додаје да се континент није „ослободио зависности“ од Кремља када је реч о увозу енергената.

Извоз руског ЛНГ-а у Европску унију порастао је за 42 одсто ове године, а од јануара до октобра ЕУ је увезла скоро 18 милијарди кубних метара течног гаса из Русије. Међу највећим увозницима су Белгија, Француска, Шпанија и Холандија.