Прочитај ми чланак

ТЕШКА ПРЕТЊА из Москве: Ако нападнете Придњестровље, напали сте Русију

0

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, рекао је да ће се свака акција против руске војске у Придњестровљу сматрати нападом на Русију. Он је подсетио да војска чува највеће складиште муниције у Европи у Колбасни.

МИП Молдавије је, после Лавровљевих речи, позвало руског дипломату и затражило појашњење. У Кишињеву су позвали на повлачење руских трупа са територије земље, и назвали њихово присуство незаконитим. Руске мировне снаге су у Придњестровљу од 1992. године, пише Газета

Све акције које би угрозиле безбедност руских мировних снага у непризнатом Придњестровљу, Москва ће сматрати нападом на Русију, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„Што се тиче наших интереса, ту се налазе наши мировњаци, ту је наша војна група, која чува највеће складиште муниције у Европи“, рекао је он.

Лавров је истакао и да ће Русија ојачати своје границе, као одговор на распоређивање НАТО база у Шведској и Финској, да је Запад „бесрамно, отворено, грубо и агресивно” покренуо хибридни рат против Русије, док је Москва спремна за дијалог.

Он је оптужио Молдавију да не жели директан дијалог са Придњестровљем, рачунајући на недипломатско решење сукоба.

„Сада се и придњестровско руководство и ми залажемо за наставак директног дијалога. Руководство Придњестровља је спремно за ово, а ми на то позивамо Кишињев. Али очигледно, судећи по јавним изјавама [молдавске] председнице Маје Санду и њеног тима, они не желе такав директан дијалог, под диктатом Сједињених Држава и Европске уније “, рекао је Лавров.

Министар је подсетио и да је почетком 1990-их угашена врућа фаза сукоба између Молдавије и Придњестровља, а стране су тада биле веома близу решења.

Молдавија је тражила објашњење

Министарство спољних послова и европских интеграција Молдавије, након Лавровљевог говора , затражило је појашњење од руске амбасаде.

„Министар спољних послова и европских интеграција Нику Попеску, наложио је да се позове отправник послова Руске Федерације у Републици Молдавији, да добије појашњења о изјавама шефа руске дипломатије, као и да изнесе став наше власти“, саопштило је министарство.

Кишињев је потврдио своју посвећеност „мирним и дипломатским корацима заснованим на дијалогу, како у циљу реинтеграције земље, тако и у дијалогу са Руском Федерацијом о повлачењу руских трупа које се илегално налазе на територији државе“.

Придњестровље страхује од сукоба

Шеф непризнате Придњестровске Молдавске Републике (ПМР) Вадим Красноселски, признао је да би сукоби између НАТО-а и Русије могли да се воде на територији Молдавије. Према његовим речима, не сме се дозволити да се војни сукоб у Украјини прошири на територију Придњестровља, иначе ће утицати и на Молдавију.

Шеф Министарства спољних послова ПМР Виталиј Игњатијев, је 29. јула приметио да сукоб у Украјини потврђује значај руских мировних снага за Придњестровље.

Игњатијев је говорио и о плановима да територија постане део Русије. Званични представник непризнате републике у Русији, Леонид Манаков, се заложио за наставак мировне мисије Русије. Према његовим речима, Придњестровље цени напоре Москве да стабилизује ситуацију у региону.
Шта се дешава у Придњестровљу

Самопроглашена Придњестровска Молдавска Република постоји од 2. септембра 1990. године на молдавским територијама на левој обали Дњестра, где живи претежно руско говорно становништво.

Регион је објавио своје отцепљење, као одговор на поступке молдавских политичара, који су тада тражили отцепљење републике од СССР-а и њено уједињење са Румунијом.

Кишињев је покушао да реши проблем силом. Оружани сукоб је било могуће зауставити након што је у јулу 1992. у Москви потписан споразум о мирном решењу, а руски мировњаци ушли у зону сукоба.

Они чувају складишта муниције у селу Колбасна, која су створена још 1940-их (тада су муницију и оружје тамо довозили, приликом повлачења совјетских трупа из земаља социјалистичког блока).

Крајем априла 2022. године догодио се низ инцидената у Придњестровљу. Конкретно, непознати људи пуцали су на седиште Министарства државне безбедности самопроглашене републике. Након инцидента, у региону је уведен црвени ниво терористичке претње, касније је спуштен на жути.

Санду је рекла да су овај и други инциденти, повезани са „различитим снагама унутар Придњестровља“ које су заинтересоване да дестабилизују ситуацију. Москва је инцидент назвала тероризмом, и покушајем да се регион увуче у непријатељства у Украјини.