Прочитај ми чланак

Тектонска промена у свету криптовалута: “Рударење” одлази у заборав

0

Итиријум (Етхереум), друга по величини криптовалута и најпопуларнија међу домаћим рударима, прешла је на 'proof-of-stake' модел, драстично смањујући своје потребе за употребом енергије. Ова транзиција која је у току од 2016. године и неће много утицати на саме кориснике Итиријума, али ће значајно погодити рударе.

Прелазак на поменути модел је започео 6. септембра, када је активирана такозвана “Bellatrix” надоградња, а званично је завршена након рударења блока “Terminal Total Difficulty”, што је и покренуло велику надоградњу Итиријума.

Технички део је већ готов, а остаје да видимо шта ће се наредно десети са овом великом и значајном платформом, преноси “Верџ“.

Без обзира на то шта ће се следеће десити, Итријумов дуго очекивани прелазак на “прооф-оф-стаке” модел, унео је појачање новог ентузијазма и техничких могућности у индустрију која је значајно погођена сталним извештајима о преварама и правним истрагама, наглом паду вредности криптовалута и исцрпљености јавности због свих афера које су погађале ово тржиште у претходном периоду, наводи Нетокрација.

Нови систем, како је саопштила “Итиријум Фондација” (Ethereum Foundation) користиће 99,95 мање електричне енергије. Такође ова надоградња мења и начин на који се одвијају трансакције на мрежи. Према подацима Дигицономиста, једна трансакција Итиријума троши исто струје као и просечно америчко домаћинство за седам дана.

Са овом надоградњом у процесу стварања криптовалуте одустало се од “Proof of Work” система, који је укључивао константан рад компјутера који валидирају трансакције тако што решавају комплексне математичке проблеме.

“Proof of Stake”

Итиријум је заменио метод “Proof of Work”, далеко економичнијим, а потенцијално и профитабилнијим методом “Proof of Stake”. Главне предности које доноси ова промена односе се на брзину и мање трошкове трансакција, и нове могућности залагања токена како би се генерисао пасивни приход, каже за “Блиц” стручњак и аналитичар тржишта криптовалута, Игор Мирковић.

Како он објашњава власницима Итиријума се пружа могућност да “закључају или делегирају залог у ЕТХ токенима кроз посебне “паметне уговоре”, а за узврат би процентуално од износа залога добијали нове токене као награду и подстицај”.

– Оваква побољшања подижу употребну моћ Итиријум блокчејна и омогућавају микротрансакције. Поред тога ту је и процесуирање великог броја трансакција доступних новим корисницима који желе да испробају мрежу, као и новим апликацијама на мрежи, појашњава Мирковић.

Ипак ова промена, колико год да је позитивна за обичне кориснике, она негативно погађа “рударе”.

– Протекле 2 године и број “рудара” Итиријума, и цена графичких картица, као и сама зарада коју су генерисали се вишеструко повећала. Србија је високо позиционирана на листи земаља по броју радара ЕТХ токена, а питање шта ће сада радити има више од једног тачног одговора. Многи рудари су спремно дочекали ову промену и већ прешли на рударење других валута попут Erga и Flux-а, неки планирају да држе своје “ригове” угашене и чекају да виде куда ће тржиште отићи, а има и оних који планирају да продају машине и са зарађеним новцем од продаје да ухвате неки нови тренд и инвестирају, наводи Мирковић.

Он истиче и да га не би изненадило да се на тржишту појави велики број графичких карата и да њима последично падне цена.

– Процењује се да је вредност рударске опреме око 50 милијарди долара на глобалном нивоу, истиче он.

Итиријум је настао 2013. године. Заговорници кажу да ће он чинити окосницу већег дела нашироко распеване, али још увек неостварене „Веб3” визије интернета где крипто технологија заузима централно место у апликацијама и трговини.

Ова валута покреће платформе које укључују крипто огранке као што су децентрализоване финансије и незаменљиви токени, и користи се у такозваним „паметним уговорима“ – уговорима заснованим на блокчејну за које се сматра да би могле да се користе у традиционалним финансијама и другим индустријама.

Цена Итиријума је након објављивања вести о надоградњи пала за 4 одсто на 1.571 долар.

Инвеститори су се кладили пре спајања да ће надоградња повећати цену токена. Итиријум је добио око 85% у односу на најниже вредности у јуну, надмашивши добит од 15% већег ривала биткоина. Све у свему, међутим, криптовалуте су претрпеле велике губитке ове године, а биткоин и итиријум су пали за око 55 одсто, преноси Ројтерс.