Прочитај ми чланак

Тамо где је Путин требало да зарони – пронађено минско поље

0

Маринци Балтичке флоте су, уочи посете руског председника Владимира Путина острву Гогланд овог лета, пронашли и елиминисали минско поље из времена Другог светског рата, рекао је за лист „Црвена звезда“ командант Балтичке флоте адмирал Александар Носатов.

„Деминери су на самом острву открили и неутралисали две десетине јединица муниције из времена рата, док је на морском дну посада миноловца ’Александар Обухов‘ открила цело минско поље немачких мина, које је уз помоћ роботизоване подводне технике уништено на лицу места“, рекао је он.

Председник је погледао колекцију предмета које су археолози пронашли на броду који је потонуо у 19. веку у североисточном делу острва. Он се спустио у батискафу на дно мора, где је потонула подморница Шча-308 „Сјомга“.

Путин је већ боравио на острву Гогланд пре шест година — у јулу 2013. године. Тада се шеф државе упознао са пројектима које реализује Руско географско друштво у Балтичком мору у оквиру програма истраживања дубоких вода, посетио студентски камп и разговарао са учесницима експедиције „Гогланд 2013“. Тада се Путин, такође у подводном апарату, спустио на дно мора, где је пронађена фрегата „Олег“, која је потонула 1869. године.