Прочитај ми чланак

Талибани на 130 километара од Кабула, влада тражи борбене хеликоптере од Русије

0

Побуњеници из покрета "Талибан" (организација забрањена у Русији) заузела је град Газни и сада се налази на 130 километара од престонице Авганистана, јавља АП.

Преузимање контроле над Газнијем је стратешки важна победа за талибане, пошто они сад контролишу аутопут који повезује Кабул са југом земље.

При том, како наводи АП, за сада талибани не представљају непосредну војну претњу за сам Кабул. Ипак, у овом тренутку они контролишу већ око две трећине територије Авганистана и нешто мање од трећине административних центара авганистанских провинција.

Агенција подсећа да, према оценама америчке обавештајне службе, у наредних 30 дана талибани могу прићи Кабулу. Поред тога, у случају да се ова динамика настави, они у наредним месецима могу заузети целу територију Авганистана. Америчке службе не искључују да, на крају, владиним снагама може остати само Кабул и још неколико градова.

Међутим, ни званична влада не седи скрштених руку. Шеф дипломатије Авганистана Ханиф Атмат саопштио је у интервјуу руском радију „Ехо Москва“ да је Кабул спреман да купи борбене хеликоптере од Москве.

„Ради јачања наше ратне авијације затражили смо од руске стране нове хеликоптере. И природно, ми ћемо купити хеликоптере нашим ресурсима, нашим новцем. Очекујем одгвоор од Русије по овом питању“, рекао је Атмат.

Тренутно се воде жестоке борбе и у центру Кандахара. Како јавља дописник Спутњика, талибани су заузели регионалну болницу.