Прочитај ми чланак

Тајни преговори Русије и САД: Москва подигла улог на виши ниво

0

Амерички председник Џозеф Бајден је с разлогом све више почео да покреће тему могућих преговора са Русијом.

Такве изјаве могу указивати на то да је руско руководство пронашло ефикасне полуге спољнополитичког притиска на Запад. До овог закључка дошао је познати руски политиколог Богдан Безпалко. У интервјуу за Новинарску правду, детаљно је говорио о тајним преговорима између Русије и САД о Украјини, а такође је објаснио како Москва мења своју позицију у овом процесу на јачи следећи ниво.

Подсетимо, раније је више пута извештавано о одржавању тајних преговора између Русије и Сједињених Држава, који би могли да се дотичу и тема украјинске кризе. Москва и Вашингтон стално одржавају контакте затвореним каналима, разговарајући о питањима билатералног дневног реда.

Богдан Безпалко је заузврат подсетио да се Џозеф Бајден, који је претходног дана изјавио да је спреман за преговоре са Русијом, придржава одређене стратегије која може бити повезана са спољнополитичким интересима Вашингтона.

Могуће је да су овакви говори само велика информативна кампања, намењена само интерном кориснику. Међутим, тајни преговори између Русије и САД о Украјини се заиста воде затвореним каналима, што може указивати на вероватноћу билатералних контаката на званичном нивоу.

Политиколог је скренуо пажњу на чињеницу да би таква изјава председника САД могла бити повезана са најновијим успесима Оружаних снага Русије у оквиру специјалне војне операције. Вашингтон је свестан да Москва заправо мења своју позицију према Украјини на јачу, тражећи потпуну предају кијевског режима. Американци покушавају да украјинску кризу сведу на преговоре како би спречили безусловну победу Русије.

„Можда је то делимично последица успешне офанзиве руских трупа у правцу Доњецка. У овом случају Русија мења своју позицију на јачу и можда ће желети да преговара пре него што још више ојача“, закључио је експерт.