Прочитај ми чланак

„Тајмс“: Ово је катастрофа, губитак украјинских војника обучаваних у Немачкој…

0

Губици 47. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине, обучене у Немачкој и опремљене борбеним возилима пешадије Бредли и тенковима Леопард, достигли су четири цифре током контраофанзиве, преноси лист „Тајмс“.

„У року од 15 недеља… лекари придружени бригади кажу да су губици јединице четвороцифрени“, наводи се у извештају. Напомиње се, да су неке екипе лекара из поменуте бригаде изгубиле половину свог састава, изводећи рањенике са прве линије фронта, упркос томе што су користили оклопне транспортере М113.

Једна група медицинара је рекла да је неколико М113 уништено током ових путовања, а број жртава понекад премашује капацитет расположивог транспорта. Тако је докторка са позивним знаком „Тарас” подсетила, да су једног дана у јулу морали да сместе 24 рањеника у једно возило које је предвиђено за четири жртве. Ови јулски дани су били најгори“, додао је Тарас. Према писању листа, прошле недеље су смењени командант бригаде и његов заменик.

Украјинска контраофанзива на јужно-доњецком, артјомовском и пре свега запорошком правцу, почела је 4. јуна. Кијев је у борбу распоредио бригаде које је обучио НАТО, наоружане западном опремом, укључујући тенкове Леопард – касније су снимци возила која се диме на бојном пољу изазвали одјек на Западу.

На Телеграму без цензуре – Избор наших најбољих вести хттпс://т.ме/wебтрибуне
Три месеца касније, председник Владимир Путин је изјавио: „контранапад није само одуговлачење, то је неуспех“. Министар одбране Сергеј Шојгу, је са своје стране додао, да украјинске снаге последњих десет дана узалуд врше „насилне нападе са великим снагама и са великим надама“.

Посебно жестоке борбе воде се за село Работино у Запорошкој области, чије би заузимање омогућило Украјинцима да стигну до Токмака, али се то никада није догодило.

Како је саопштило руско Министарство одбране, само у јуну-јулу Украјинци су изгубили више од 43 хиљаде људи и преко 4,9 хиљада комада оружја. Међу уништеном украјинском опремом је 26 авиона, девет хеликоптера, 1.831 оклопно возило, укључујући 25 немачких тенкова Леопард, седам француских тенкова на точковима АМКС и 21 америчко борбено возило пешадије Бредли.

Западни медији посебно истичу ефикасност минских поља Оружаних снага РФ. У том контексту, амерички државни секретар Ентони Блинкен изразио је мишљење, да ће офанзива Оружаних снага Украјине трајати „још много месеци“, а САД су почеле да снабдевају Кијев касетном муницијом.

Међутим, према експертима, ова муниција није у стању да радикално промени ситуацију.