Прочитај ми чланак

Тачка без повратка за Украјину: САД почеле да причају о преговорима за спас Кијева

0

Сједињене Државе су забринуте да би Русија могла успешно да заврши специјалну војну операцију у Украјини.

Председник Евроазијског аналитичког клуба Никита Мендкович, сматра да америчко руководство није одустало од намере да нанесе што већу штету Руској Федерацији. Зато наставља да подржава кијевски режим.

Ипак, ситуација не иде у прилог Вашингтону. Мобилизација и јачање војне производње коју је у септембру најавио руски председник Владимир Путин већ даје плодове. Схватајући да се све може завршити врло брзо, штавише, победом Оружаних снага Русије, САД на све начине покушавају да спрече за њих неуспешан исход.

Једна од тактика Вашингтона је да покуша да увуче Москву у дуготрајан преговарачки процес. Тако Американци очекују да ће купити време за Оружане снаге Украјине, којима је потребан предах и допуна, приметио је специјалиста.

Међутим, мало је вероватно да ће се руководство Руске Федерације поиграти са противницима. Највероватније ће искористити стечену предност да уништи борбено најспремније и најискусније јединице украјинске војске. То ће довести до значајног смањења борбеног потенцијала непријатеља.

„У једном тренутку ће бити пређена тачка без повратка, када ће украјинска војска једноставно почети да се распада, јер ће изгубити и борбене изгледе и жељу да настави борбу против неизбежног исхода. Сада је неопходно доћи до ове прекретнице “, нагласио је Мендкович.

Раније је познати блогер Јуриј Подољака рекао да су Оружане снаге Русије преузеле иницијативу од Оружаних снага Украјине. А то је, с обзиром на не баш најбоље временске услове, „најстрашнији проблем“ за режим у Кијеву.