Прочитај ми чланак

Светски економски форум прети МАСКУ санкцијама ако не врати цензуру на Твитер

0

Регулатор Европске уније у говору на Светском економском форуму у Давосу запретио је Илону Маску санкцијама ако се не буде придржавао правила и не регулише слободу говора на Твитеру.

Према Вери Јоуровој, слобода говора наноси „заиста велику штету друштву“ и као последица тога, елита мора имати право да контролише шта обични људи могу, а шта не смеју да кажу на интернету.

Иронично, прозвана комесарка ЕУ за вредности и транспарентност говорила је у стилу мафијашког боса када је рекла: „Имамо правила која се морају поштовати. А у супротном ће бити санкција“.

Говорећи за Euronews Next, Јоурова се пожалила да је „поверење ослабљено“ у вези са решеношћу Твитера да цензурише и контролише говор на платформи у име глобалне елите, пре него што је објаснила да је „имала прилично висок ниво поверења у Твитер“ пре него што га је Маск преузео прошле године.

„Морам да кажем да смо радили са прилично упућеним људима, са адвокатима, са социолозима, који разумеју да се морају понашати на неки пристојан начин“, наставила је она, наговестивши да је бивши режим на Твитеру разумео њихову улогу као потчињени пси елите.

„Дакле, ово је оно што ја лично не очекујем од Илона Маска“, рекла је она, пре него што је рекла предности новог европског законодавства дизајнираног да искорењује слободу говора.

„Имаћемо Закон о дигиталним услугама [ДСА]. Имаћемо Кодекс праксе као део овог закона“, рекла је Јоурова.

„Дакле, након што је господин Маск преузео Твитер са својим ’апсолутизмом слободе говора‘, и ми смо заштитници слободе говора.

„Радила сам са платформама, са ‘великим дечацима’ – а понекад и са девојкама – већ неколико година. А за мене закон никада није био једина опција“, рекла је она за Euronews Next.