Прочитај ми чланак

Светски економски форум: Постаните киборзи, чипујте своју децу…

0

Светски економски форум промовише „технологију унапређења“ за претварање људи у киборге и препоручује деци да уграде чипове у мозак.

Чипови у мозгу не само да ће побољшати здравље тако што ће искоренити оштећења као што су сметње у учењу и депресија, већ ће и утрти пут људима да постигну надљудске способности, тврди се у чланку од 16. августа објављеном на веб страници WЕF-а.

© CC0 / Пиксабеј

„Суперхероји већ неко време доминирају великим и малим екранима, али се дешава суптилна промена. Многа деца очекују да и сама развију супермоћи. Ова очекивања могу звучати недостижно, али ми већ правимо прве кораке ка „унапређеном друштву“, пише „сарадница на агенди“ WЕФ-а Кетлин Филипс у посту на блогу под насловом „Унапређена технологија може да промени начин на који живимо, али само са правом подршком и визијом”.


Док се мождани чипови или унапређење, попут „кохлеарних имплантата“ или „протетике“ користе за отклањање когнитивних оштећења, технологија ће се користити за побољшање свакодневног живота, посебно за децу која би имала користи од развоја ултра сензорне перцепције, тврди се у чланку.

„Технологија унапређења помоћи ће у свим фазама живота: деци за учење, професионалцима на послу и амбициозним старијим грађанима. Постоји много могућности“, напомиње Филипс.

„Да ли треба да имплантирате чип за праћење свом детету? За то постоје чврсти, рационални разлози, попут сигурности“, пише научник. „Многа деца са дефицитом пажње се боре у школи. У најбољем случају добијају услуге специјалног образовања или смештај у учионици. Међутим, уз додатно визуелно и аудио навођење које блокира вишак стимуланса, иначе дете са нормалним могућностима моћи ће да се носи са стандардним школским окружењем. А када се час заврши и игра почне, они могу само да скину помагала”.

Мождани имплантати ће обезбедити здравствене бенефиције „еквивалентне псећем носу“ у справи „која може бити згодна да се нањуши KОВИД-19“, уверава сарадник WЕФ-а. Али за разлику од телефона ова технологија би „могла да се осећа као део вашег тела“, технологија унапређења ће „постати више испреплетена са телом у облику имплантата“.

У чланку се налази видео запис који је направио WЕФ у којем се описује „етички оквир за технолошки унапређено друштво“.

Филипс претпоставља да је „унапређено друштво“ неизбежно и указује на глобалне елите које успостављају монопол над можданим имплантатима како би „етички“ регулисали технологију која ће ускоро бити распрострањена широм света.

„Савет Европе је недавно покренуо стратешки акциони план који се бави питањима која су покренута применом неуротехнологија. Други пример, Институт Ратхенау који је основала холандска влада, функционише као независна институција која размишља о питањима везаним за утицај технологије на наше животе“, пише Филипс. „Чиле је већ корак испред. Прошле године, земља је предложила предлог закона о изменама и допунама устава ради заштите личних података о мозгу. Неколико земаља сада истражује како да се позабаве овим проблемима у вези са (можданим) имплантатима. Задатак је застрашујући јер етичари не само да ће морати да испитају технологију која се развија већ и потенцијалне будуће примене.


„Технологија је одувек имала потенцијал да трансформише друштво и унапреди наш свакодневни и професионални живот. Као и технологија унапређења“, закључује се у чланку WЕF-а. „То иде руку под руку са еволуцијом од здравствене заштите до ‘добре неге’, где се више не ради само о решавању оштећења. Ради се о технологији која вас подржава и побољшава ваш укупан квалитет живота”.

Шеф WЕF-а Клаус Шваб тврди да је трансхуманизам, или спајање човека са машином, императив за постизање „Великог ресетовања“ или „четврте индустријске револуције“.

„Четврта индустријска револуција је фузија наших физичких, дигиталних и биолошких идентитета“, рекао је Шваб Савету за глобална питања Чикага 2019. године.