Прочитај ми чланак

Свет иде у најдубљу рецесију: Шта ће се променити у 2021. години?

0

Пандемија ковида 19 срушила је глобалну економију. Међународни монетарни фонд (ММФ) очекује да ће ове године глобални бруто друштвени производ (БДП) пасти за 4,9 одсто, Светска банка (СБ) предвиђа пад од 5,2 одсто, а Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) сматра да ће пад бити 6 одсто.

Рачунска комора Русије у прогнози светског БДП-а за 2020-2021. годину наводи да ће до краја ове године рецесија у глобалној економији бити најдубља у последњих 80 година.

У извештају Рачунске коморе се наводи да су изгледи за глобалну економију и даље неизвесни због континуиране ситуације са ковидом 19. У другом кварталу су финансијске институције почеле да погоршавају своје прогнозе не само за 2020. годину, већ и за наредну.

Међународни монетарни фонд

Прошло је само неколико месеци од почетка пандемије, а Међународни монетарни фонд већ предвиђа пад глобалног БДП-а за 4,9 одсто у 2020. години, у претходној прогнози та цифра је износила три одсто. У последњој кризи 2009. године, која је захватила цео свет, пад је износио 2,1 одсто.

Прогнозе ММФ-а за следећу годину такође нису оптимистичне. Предвиђају раст БДП-а за 5,4 одсто. Тако ће на крају 2021. године глобални БДП бити 6,5 одсто нижи од очекиваног у јануару. Обе прогнозе не подразумевају ограничења великих размера због другог таласа ковида 19. Бројне државе се већ враћају карантину: поново је уведено ванредно стање у Чешкој, Шпанији, Великој Британији, а Немачка се припрема за закључавање.

Светска банка

Светска банка је недавно побољшала прогнозу цене нафте за следећу годину, са 38 на 44 долара за барел. Светска банка очекује да ће се 2021. године економска активност у свету вратити на ниво пре пандемије.

Светска банка је, попут ММФ-а, на лето ажурирала своју званичну прогнозу о изгледима светске економије за следећу годину. По њему се очекује раст глобалног БДП-а од 4,2 одсто (након пада од 5,2 одсто у 2020. години). Занимљиво је да је у својој претходној прогнози Светска банка рекла да је раст упола мањи 2,6 одсто.

Главни економиста Светске банке Кармен Рејнхарт даје светској економији пет година да се опорави од кризе изазване пандемијом: „Могуће је брз скок услед свих рестриктивних мера повезаних са карантином, али је пун опоравак могућ до пет година“, преноси „Ројтерс“.

Светска банка очекује пораст сиромаштва због пандемије. „До 60 милиона људи биће сиромашно, што ће поништити напоре у борби против сиромаштва у последње три године. Породице су изгубиле вољене, милиони радних места су изгубљени, здравствени системи су под огромним притиском“, рекао је председник Светске банке Давид Малпас.

Рејтинг агенција „Фич“

Међународна рејтинг агенција „Фич“ признаје да ће економски раст следеће године надокнадити овогодишњи пад. Глобални БДП ће порасти за 5,2 одсто.

Русија и Сједињене Америчке Државе неће превазићи последице кризе до краја 2021. године. По овом питању само Кина има среће, јер ће се у 2021.години стопа раста кинеске економије повећати за 7,7 одсто.

У Сједињеним Америчким Државама БДП ће порасти за 4 одсто (након што је ове године пао за 4,6 одсто), у Русији ће економија расти за 3,6 одсто (након што је ове године пала за 4,9 одсто).

Организација економске сарадње и развоја

„Светска економија ће изгубити седам билиона долара до краја следеће године због пандемије ковида 19“, рекао је главни економиста ОЕЦД-а Лоранс Бун за лист „Ехос“.
Организација за економску сарадњу и развој предвиђа раст глобалног БДП-а од 5,2 одсто 2021. године, али у одсуству другог таласа ковида 19. Ако земље наставе да уводе ограничења, светска економија ће порасти за само 2,8 одсто.