Прочитај ми чланак

Свет 2030: Азија јача од ЕУ+САД

0

Обавештајна заједница САД (НИЦ), коју чини 16 владиних агенција, у извештају „Глобални трендови 2030“ наводи и да ће за мање од две деценије Кина престићи САД и постати водећа економија света.

У извештају се упозорава и на успоравање економског раста и пад животног стандарда у тренутно најразвијенијим нацијама, чија популација постаје све старија.

„Азија ће имати већу укупну моћ од Европе и САД заједно, узимајући у обзир популацију, бруто национални производ, војна улагања и инвестиције у технолошки напредак. Кина ће највероватније имати најјачу економију на свету, и заузеће место испред САД неколико година пре 2030. За то време, економије Европе, Јапан и Русије ће наставити са релативним успоравањем“, наводи се у извештају.

Ипак, амерички стручњаци не сматрају да ће Кина постати „суперсила“ у смислу у ком је то сада САД.

„То што је нека земља најјача економска сила на свету јесте важно, али не значи да ће аутоматски заузети место суперсиле“, рекао је саветник у НИЦ Метју Бароуз.

Без обзира на то становиште, у извештају се истиче да ће тренд да се моћ прелива са запада на исток и југ планете бити све израженији, а томе доприносе старење друштва, јачање средње класе, као и исцрпљивање природних ресурса.

Свет осим „трансфера моћи“ очекује и драстичан раст популације у урбаним деловима, али и нешто што би могло да драстично утиче на слику планете у наредне две деценије – потпуна енергетска независност САД.

 

(Б92)