Прочитај ми чланак

Свештеник из Ријеке гнусно злостављао 13 дечака, сад се правда на бизаран начин

0

Ријечки надбискуп Мате Узиниц́ признао је су свештеници и црквени службеници чинили гнусно сексуално насиље над децом. Поменуо је и један од најшокантнијих случајева у историји - случај свештеника М.Ш. који је оптужен за злостављање 13 дечака узраста од 6 до 13 година.

Хрватски медији Национал пише да је М.Ш., некадашњи високи црквени великодостојник и бивши ректор Католичког богословског факултета у Ријеци, који им је, како пишу, у суботу, 20. маја, признао своје злочине, пише Јутарњи лист.

„Сведен сам на статус лаика након што сам замолио Светог оца да то учини уместо мене јер се више нисам осећао достојним да будем свештеник, пошто сам у младости, за кратко време, починио оне злочине који су у потпуној супротности са тим. Нико није крив нити саучесник у мојим злочинима. Починио сам их и страшно ми је жао жртава мојих злих дела. Не преостаје ми ништа друго него да их из дна душе замолим да мени и својим најмилијима, ако је икако могуће, опросте све ране које сам им нанео и замолим Бога да, пре свега, излечи све оне ране које сам нанео, и да замолим Цркву за опроштај што сам био недостојан ње, њеног поверења у мене и свештеничког позива“, написао је он у одговору Националу.

Национал тврди да је ово признање, као и њихово откривање бројних других случајева сексуалног злостављања и педофилије у ријечким, сплитским и задарским црквеним круговима, разлог зашто је надбискуп Узинић сада одлучио да се огласи.

Тврде и да је ријечки надбискуп две године знао да његови свештеници чине страшне педофилске злочине и да су уништили животе на десетине малолетника, али је то упорно прећуткивао.

Узинић је у понедељак у саопштењу изнео неке болне детаље о случају М.Ш.

„Свештеник М.Ш. (1953) оптужен је 2016. за сексуално злостављање малолетника 1992. године. У време подношења пријаве, оптужени је предавао на Богословији у Ријеци. Отворена је истрага у којој се оптужени изјаснио кривим. Наређено му је да забрани вршење власти која проистиче из светог реда, јавно служење миса и отпуштање свих црквених служби, укључујући и наставу на универзитету. О свему је обавештена Конгрегација за наук вере. Пре пет године појавиле су се нове оптужбе против њега и истрага је поново отворена. Оптужени признаје да је више случајева било у годинама 1987-1988, 1992-1993, а могуће и 1994. Реч је о укупно 13 дечака од 6 до 13 година. Затим је свештеник М.Шп. лично пријавио полицији за развратне радње према деци и малолетницима. Такође је замолио Светог оца за опроштај од безбрачности и отпуста од свештенства, које му је уручено 13. децембра 2018. године. Као архиепископ коадјутор када сам преузео службу, послао сам упит Апостолској нунцијатури у вези са овим случајем. Речено ми је да је М.Ш. затражио и добио опроштај од свештеничких обавеза и целибата и да је предмет након тога архивиран. О овом случају сам обавестио и Жупанијско државно тужилаштво у Ријеци, уз напомену да је квалификација дела коју је признао оптужени М.Шп. током канонског процеса, тежа од оне коју је навео у пријави полицији; да није било оптужби за каснији период од 1994. до 2018. године и да то није испитано у канонској истрази, те да се због тежине кривичног дела не може искључити могућност каснијег извршења кривичних дела. Отпуштањем из свештеничког сталежа М.Ш. није више под јурисдикцијом Ријечке надбискупије. Колико знамо, тренутно живи у Италији у неком затвореном бенедиктинским манастиру у молитви и покајању“, рекао је он.