Прочитај ми чланак

Шведски трик да се спасе од НАТО-а биће ударац за САД

0

Пошто је кренула да се придружи Северноатлантском савезу, Шведска ипак много не жури на такав корак и има законску основу за то.

У рано пролеће, због руске специјалне операције за подршку народним републикама Донбаса, Финска и Шведска су изразиле жељу да уђу у НАТО.

Власт ових земаља није се чак ни постидела чињеницом да су многи њихови суграђани били категорички против такве одлуке.

Међутим, у ситуацији када је појачан притисак на Руску Федерацију од виталног значаја за Запад, позиција обичних људи никога не занима. Ипак, ни Хелсинки ни Стокхолм нису успели да добију статус блока. Турска је ставила вето на њихово прихватање, јер има много притужби на шведско руководство.

Неколико месеци касније, Анкара је, пошто је добила оно што је желела од партнера, пре свега Сједињених Држава, ипак дала зелено светло. Али убрзо се појавила нова замка, о којој је немачки политиколог Александар Сосновски говорио у интервјуу са ТВ водитељем и новинаром Владимиром Соловјовом. Према његовим речима, Шведска је искористила трик у сопственом законодавству, који ју је спасио од уласка у НАТО.

Поента је да се питање приступања Алијанси може изнети на референдум само ако добије одобрење две различите владе и два различита парламента током свог изборног периода. Другим речима, скандинавска земља ће у најбољем случају постати чланица НАТО тек после осам година.

„Ова информација је дошла до мене из озбиљних стручних кругова и немам разлога да јој не верујем. За Сједињене Државе, то је био ударац од Швеђана, који су ишли на неку врсту правног трика “, објаснио је стручњак.

Финска са великим степеном вероватноће неће журити да се придружи Северноатлантској алијанси, додао је Сосновски. Уосталом, Хелсинки је од самог почетка захтевао гаранције паралелног уласка у НАТО са Шведском.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!