Прочитај ми чланак

Швеђани су изгледа били у праву – тамо нема “другог таласа”

0

Шведски лекар и државни епидемиолог Андерс Тегнел можда је ипак био у праву. Како пролази време и како број заражених и активних случајева расте у бројним европским земљама, тако се чини да је његов контроверзни и често критиковани приступ – који у великом интервјуу са Тегнелом лист Финанциал Тимес назива “рационалним” – имао смисла.

Подсетимо, у Шведској су радиле школе, ресторани и теретане и није било класичног карантина. Иако су бројне његове колеге тврдиле да ће шведска платити пуну цену, Тегнел и даље ужива велику подршку јавности, не рачунајући популистичку странку Шведске демократе, која је тражила његову оставку.

Foto: Printscreen/REUTERS

Архитекта тзв. “шведског модела” Андер Тегнел каже да ће Шведска имати “низак ниво ширења” са повременим локалним жариштима.

“Шведска ће имати нека локална жаришта и мали ниво преношења вируса. У другим државама ће то бити много озбиљније. Они су много подложнији скоковима, јер немају развијен имунитет.”

Управо је због такозваног имунитета крда Тегнел најоштрије нападан – упоређивали су га и са Хитлером и Стаљином, добијао је и претње смрћу – мада он тврди да му никада није био циљ да дозволи заражавање великог броја људи. Но слаже се да је имунитет умногоме заслужан за пад броја случајева у Шведској.

“Стављање целе земље у карантин, то је као да чекићем покушавате да убијете муву”, каже он за ФТ и објашњава да је шведски приступ имао јасну стратегију, преноси Недељник.

“То драстично затварање и отварање није издвољиво. Не можете да отварате и затварате школе. То је катастрофа. Исто важи и за ресторане. Људи се уморе, а економија пати.”

Шведска је једна од ретких светских земаља у којој ношење маски у јавности није обавезно, нити се препоручује (“Маске су једноставно решење, а ја не верујем у једноставна решења за компликоване проблеме”, каже).

Па ипак, то не значи да се живи нормално: и Швеђани су престали да путују, и хотели и ресторани имају мање гостију, па је економски пад значајан.

Он је у јуну описао приступ већине европских земаља и САД речима “као да је свет полудео”.

А шта мисли о вакцини?

“То неће бити сребрни метак”, упозорава. “Немојте да мислите да ћемо, када вакцина бити доступна, моћи да се вратимо старом животу. Неће бити тако једноставно.”

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!