Прочитај ми чланак

Швеђани су изгледа били у праву – тамо нема “другог таласа”

0

Шведски лекар и државни епидемиолог Андерс Тегнел можда је ипак био у праву. Како пролази време и како број заражених и активних случајева расте у бројним европским земљама, тако се чини да је његов контроверзни и често критиковани приступ – који у великом интервјуу са Тегнелом лист Финанциал Тимес назива “рационалним” – имао смисла.

Подсетимо, у Шведској су радиле школе, ресторани и теретане и није било класичног карантина. Иако су бројне његове колеге тврдиле да ће шведска платити пуну цену, Тегнел и даље ужива велику подршку јавности, не рачунајући популистичку странку Шведске демократе, која је тражила његову оставку.

Foto: Printscreen/REUTERS

Архитекта тзв. “шведског модела” Андер Тегнел каже да ће Шведска имати “низак ниво ширења” са повременим локалним жариштима.

“Шведска ће имати нека локална жаришта и мали ниво преношења вируса. У другим државама ће то бити много озбиљније. Они су много подложнији скоковима, јер немају развијен имунитет.”

Управо је због такозваног имунитета крда Тегнел најоштрије нападан – упоређивали су га и са Хитлером и Стаљином, добијао је и претње смрћу – мада он тврди да му никада није био циљ да дозволи заражавање великог броја људи. Но слаже се да је имунитет умногоме заслужан за пад броја случајева у Шведској.

“Стављање целе земље у карантин, то је као да чекићем покушавате да убијете муву”, каже он за ФТ и објашњава да је шведски приступ имао јасну стратегију, преноси Недељник.

“То драстично затварање и отварање није издвољиво. Не можете да отварате и затварате школе. То је катастрофа. Исто важи и за ресторане. Људи се уморе, а економија пати.”

Шведска је једна од ретких светских земаља у којој ношење маски у јавности није обавезно, нити се препоручује (“Маске су једноставно решење, а ја не верујем у једноставна решења за компликоване проблеме”, каже).

Па ипак, то не значи да се живи нормално: и Швеђани су престали да путују, и хотели и ресторани имају мање гостију, па је економски пад значајан.

Он је у јуну описао приступ већине европских земаља и САД речима “као да је свет полудео”.

А шта мисли о вакцини?

“То неће бити сребрни метак”, упозорава. “Немојте да мислите да ћемо, када вакцина бити доступна, моћи да се вратимо старом животу. Неће бити тако једноставно.”