Прочитај ми чланак

СВЕ ОЧИ УПРТЕ У ЛИБИЈУ: Шта кажу Руси, а шта ЕУ

0

Кремљ је саопштио да не подржава либијског војног команданта Калифу Хифтера који је наредио својим снагама да крену према престоници Триполију.

ЕУ је позвала на смирење и упозорила да би ситуација могла да се отргне контроли.

Дмитриј Песков, портпарол руског председника Владимира Путина истакао је потребу да се избегну акције које би довеле до наставка крвопролића, пренео је АП.

Он је рекао новинарима да је потребно уложити сваки могући напор да се постигне решење мирним дипломатским средствима у Либији.

На питање да ли Русија подржава Хифтера, Песков је рекао да Москва ни на који начин није укључена у то.

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић изјавила је да су веома забринути због гомилања војске које је у току у Либији и ексалацији реторике која озбиљно ризикује да доведе до неконтролисаног сукоба.

Коцијанцић је рекла да ЕУ позива „све стране да одмах деескалзују ситуацију и прекину све провокативне радње“.

Лидер међународно непризнате администрације у Либији, Калифа Хафтар, наредио је јуче својим трупама да крену према престоници Триполију, која је под контролом снага лојалних премијеру Фајезу Серају, пренео је Ројтерс.

Хифтер је позив објавио у видеу насловљеном „Операција ослобађана Триполија“.

Либија је од свргавања са власти и свирепог убиства лидера Моамера Гадафија подељена на међународно признату владу у Триполију на челу са премијером Серајом и паралелну администрацију лојалну Хафтару, за коју се бори Либијска национална армија (ЛНА), подсетила је агенција.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!