Прочитај ми чланак

Све мање Американаца подржава слање оружја Украјини: Абрамси ће Бајдену доћи главе

0

Вашингтон, који је до сада Кијеву послао војну помоћ вредну 27 милијарди долара, шаље додатну опрему вредну две милијарде

Сједињене Државе спремају војну помоћ у вредности од више од две милијарде долара за Украјину. Пакет ће први пут укључивати ракете већег домета, као и другу муницију и оружје, рекла су Ројтерсу два америчка званичника обавештена о овом питању.

Очекује се да ће пакет помоћи бити објављен већ ове недеље, рекли су званичници. Такође се очекује да ће укључивати опрему за подршку системима противваздушне одбране „патриот“, прецизно навођену муницију и противтенковско оружје „џавелин“, додали су званичници.

Један од званичника је рекао да ће део пакета у вредности од 1,7 милијарди долара, доћи из фонда познатог као Иницијатива за безбедносну помоћ Украјини (УСАИ), који омогућава администрацији председника Џозефа Бајдена да набави оружје из индустрије, а не из америчких залиха оружја.

Средства УСАИ-а би ишла за куповину новог оружја, бомби малог пречника (ГЛСДБ) које производи „Боинг“ и које имају домет од 150 километара. Сједињене Државе су одбиле украјинске захтеве за ракету АТАЦМС, домета 297 километара.

Већи домет ГЛСДБ бомби могао би да омогући Украјини да погоди циљеве који су били ван домашаја и да јој помогне у контранападима, наводи Ројтерс. Ове бомбе имају ГПС, употребљиве су у свим временским условима и могу да се користе против оклопних возила, тврди произвођач. ГЛСБД је комбинација ГБУ-39 бомбе малог пречника и ракетног мотора М26.

ГБУ-39, који функционише као бојева глава ГЛСДБ-а, има мала, склопива крила која му омогућавају да „клизи“ више од 100 километара, ако се испусти из авиона и погоди мете пречника једног метра.

Средства УСАИ-а би такође била искоришћена за куповину више компоненти ХАВК противваздушне одбране, система против беспилотних летелица, радара против артиљерије и ваздушног надзора, опреме за комуникацију, ПУМА дронова и резервних делова за главне системе попут „патриот“ и „бредли“, рекао је један од званичника.

Припремљена је и значајна количина медицинске опреме – довољна за опремање три теренске болнице коју је донирао други савезник, додао је званичник.

Садржај и величина пакета помоћи могу да се мењају док га председник не потпише.

Поред средстава УСАИ-ја, више од 400 милиона долара помоћи очекиваће се из фондова којима управља председник који може да узме средства у хитним случајевима. Очекује се да ће та помоћ укључити возила отпорна на мине (МРАП), вођене ракетне системе за више лансирања (ГМЛРС) и муницију.

САД су послале безбедносну помоћ Украјини у вредности од око 27,2 милијарде долара од почетка специјалне војне операције у фебруару 2022.