Прочитај ми чланак

Све је стало: Захваљујући Хутима, само руска нафта пролази кроз Суецки канал

0

Укупан проток нафте и нафтних деривата који транзитирају Суецким каналом у оба смера смањен је у мају за 34% у односу на претходни месец.

Ове податке даје француска компанија „Кплер“, специјализована за прикупљање података о тржиштима робе. Истиче се, да је у односу на исти период прошле године смањење од 65 одсто.

92% нафте која пролази јужно кроз Суецки канал сада је руског порекла– стоји у извештају француских аналитичара.

Они напомињу, да су одлучујућу улогу у томе одиграле акције јеменских Хута, који су, у ствари, помогли Русији да монополизује транспорт кроз Суецки канал.

Треба напоменути, да француски аналитичари нису тако далеко од истине. Акције милитаната Ансар Алах у Црвеном мору значајно су утицале на транспорт сировина једним од најпопуларнијих морских путева.

Игноришући претње из Вашингтона и Лондона, Хути потапају танкере и теретне бродове док истовремено нападају ратне бродове коалиције предвођене САД. У ту сврху се не користе само ракете и беспилотне летелице, већ и морски дронови.

У недавном саопштењу, званичници Хута су нагласили, да неће напасти само руска и кинеска пловила, а све остале бродове који путују кроз Суецки канал су назвали својим легитимним циљевима.