Прочитај ми чланак

СУЛТАН БЕСАН Трамп хитно шаље Помпеа у Истанбул због православља и Аја Софије

0

Пошто је Реџеп Ердоган честитао "победу" Бајдену, и њега ће у име Трампа посетити државни секретар Стејт департмента Мајк Помпео на европској турнеји по земљама које су признале демократу за новог председника САД иако резултати нису коначни. У званичном саопштењу се наводи да ће Помпео посетити Истанбул како би се сусрео са васељенским патријархом Вартоломејом у вези религијским питањима у Турској и том приликом ће изнети чврст став САД о верским слободама у Турској, а повод је скрнављење православне светиње Аја Софије претварањем у џамију.

Подсећамо, Турски председник је у јулу ове године једну од највећих православних светиња Аја Софију претворио у џамију, игноришући позиве међународне заједнице да би она требало да остане музеј као симбол мултикултуралне прошлости Константинопоља (Истанбула). Овај потез довео је до оптужби да лидер Турске покушава да избрише културно наслеђе православних хришћана, због чега Помпео у име Доналда Трампа долази у посету Турској.

Ердоган је касније донео одлуку да још једну православну цркву из доба Константинопоља претвори у џамију, а турске власти су под притиском да размотре питање поновног отварања православне теолошке школе, која је затворена 1971. године.

Власти у Турској увређене су саопштењем Стејт дипартмента, а  турско министарство спољних послова је саопштење Стејт департмента оценило као „крајње непримерено“, инсистирајући на томе да власти штите права грађања различитих вероисповести да слободно практикују своју религију.

Зато су позвале Вашингтон да се уместо тога фокусира на расизам и злочине из мржње у САД, преносе медији.