СУД ОДЛУЧИО: Саслушање о изручењу Асанжа одложено до фебруара 2020. (видео)

0

Пуно саслушање на којем ће бити одлучено да ли ће оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж бити изручен САД, биће одржано у фебруару следеће године, одлучио је данас Вестминстерски прекршајни суд у Лондону.

Америчке власти су оптужиле Асанжа (47) за наводни покушај разбијања владине шифре и кршење закона о шпијунажи, преноси Ројтерс.

Фото Танјуг/Ап

Уколико буде осуђен, Асанж би могао у затвору да проведе деценије.

Асанж, који се пред судом појавио путем видео-линка из лондонског затвора, рекао је да је важно да људи не буду преварени да помисле да је „Викиликс“ било шта осим издавача.

„Ништа нисам хаковао“, истакао је он, пошто је адвокат који представља САД Бен Брендон поновио оптужбе, укључујући ону о разбијању шифре Министарства одбране.

Брендон је рекао да су Асанжови поступци били опасни и да је објављивањем нередигованог материјала довео у опасност многе обавештајне изворе, укључујући новинаре, бранитеље људских права и политичке активисте.

Суд одлучује, присталице протестују: Хоће ли Асанж бити изручен Америци

Суд одлучује, присталице протестују: Хоће ли Асанж бити изручен Америци

Posted by Sputnik Србијa on Петак, 14. јун 2019.

Асанжов адвокат Марк Самерс је навео да су оптужбе нечувене и да представљају директан напад на права новинара и слободу говора.

Он се пожалио да његов клијент нема приступ компјутеру, како би могао да прати суђење и нагласио да Асанж, који је био превише болестан да би присуствовао прошлом саслушању у мају, сада прима медицинску помоћ.

Асанж је постао познат 2010. године, када је „Викиликс“ објавио стотине хиљада тајних дипломатских докумената, што је разбеснело америчку администрацију.

Присталице га сматрају херојем, јер открива оно што сматрају злоупотребом силе модерних држава и због промовисања слободе говора.

Асанж је провео скоро седам година у амбасади Еквадора у Лондону, где је побегао 2012. године како би избегао изручење Шведској, која га је тражила због оптужби за силовање.

Изведен је из амбасаде 11. априла, пошто му је Еквадор ускратио азил и ухапшен је. У Лондону сада служи казну у трајању од 50 недеља због кршења услова кауције.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!