Прочитај ми чланак

Студија: Европљанима доста глобализације и избеглица

0

Широм Европе подршка глобализму и спремност да се прихвате избеглице драстично је пала, а све већи број Европљана верује да су лично погођени глобализацијом

Истраживање о стању глобализације на Западу, које је пренео немачки „Велт“, показало је да је број Британаца који верују да су лично оштећени глобализацијом порастао скоро три пута за годину дана, да се број Швеђана који верују у то удвостручио, а у Немачкој је број незадовољних порастао за скоро 90 одсто.

У међувремену, мање од трећине Данаца радује се избеглицама које стижу у њихову земљу, а мање од половине свих испитаних европских нација каже исто, показали су резултати истраживања глобализације – система управљања и глобализације – друштвених и економских промена, које је спровела британска истраживачка агенција „ЈуГов“ у сарадњи са Кембриџом и Институтом за глобалне промене Тонија Блера.

„Пројекат глобализације“ сада је ушао у четврту годину и док су претходна испитивања наводно показивала јавну подршку глобализацији, ове године ситуација је другачија, а „Велт“ примећује да су „Немци посебно скептични према избеглицама и азилантима“.

Само 34 одсто испитаника у Немачкој се сложило са констатацијом да је „добро што људи могу да беже од рата у њихову земљу“. Занимљиво је да је ова бројка стабилна и годинама је на нивоу од једне трећине испитаника, што указује да руска војна операција у Украјини није повећала симпатије према избеглицама у тој земљи.

У Данској је 30 посто испитаника било вољно да прихвати избеглице, у Шпанији је та бројка неких 39 одсто, 41 посто у Италији, 44 одсто у Британији и 47 процената у Француској.

Када је реч о глобализму и глобализацији, француски испитаници су били највише скептични – само 19 одсто њих мисли да је глобализација била добра за њихову земљу. Велика Британија, Пољска и Шведска регистровале су око трећине испитаника који су изразили подршку глобалистичком пројекту. Половина испитаника у Данској сматра да је глобализација добра за економију, што је ипак пад у односу на 54 одсто пре две године.

На питање да ли се слажу са изјавом „мене лично погађа глобализација“, број испитаника у Уједињеном Краљевству који се слажу са том констатацијом је скочио са осам одсто прошле године на 24 одсто ове године, што је троструко повећање.

У Италији је тај проценат скочио са 18 на 22 одсто, у Немачкој са 13 на 22 одсто а у Данској са шест на 13 процената оних који сматрају да су лично оштећени глобализацијом.

Директор „ЈуГов-Кембриџ“ центра, Јоел Рогерс де Вал рекао је листу да се „од почетка студије јасно видео пад позитивних перцепција неких аспеката глобализације“ али је нагласио да „ставови варирају“.