Прочитај ми чланак

Стручњаци упозоравају НАСА: Смртоносна претња човековом повратку на Месец

0

Соларне олује могу озбиљно да повреде или усмрте астронауте у свемиру, а оне се догађају често у одређеним соларним цикулусима. НАСА би то требало да узме у обзир током планирања мисије “Артемис” и повратка човека на површину Месеца, упозоравају стручњаци.

Сунце пролази кроз циклусе који обично трају 11 година и током којих се бележи знатно повећање соларних активности, након ког следи период релативног мира у његовој активности. Раније се мислило да се највеће соларне олује јављају насумично и да нису повезане с тим циклусом, каже професор Метју Овенс са британског Универзитета у Редингу.

НАСА

До тога долази због недостатка података, преноси портал „Њу сајантист“.

Током 150 година дневних геомагнетских мерења утицаја соларних олуја на Земљино магнетско поље, забележено је само шест великих соларних олуја, али технике статистичке анализе познате као метод Монте Карло сада су бациле ново светло на то.

Овенс је са колегама направио симулацију Сунца у којој се екстремни временски поремећаји догађају насумично и симулацију у којој се ти поремећаји догађају на врхунцу соларног циклуса.

Симулације су поновили више стотина хиљада пута и проверили колико се често подударају с малом количином података с којом заправо у стварности научници и располажу. Закључили су, са 99 одсто вероватности, да се велике соларне олује најчешће догађају на врхунцу соларног циклуса.

Њихова анализа сугерише да се екстремни временски догађаји у свемиру дешавају рано у парним соларним циклусима и касно у непарним соларним циклусима. Циклус у којем се налазимо је 25. по реду (откако су почела мерења) и почео је у децембру 2019. године.

Узевши све наведено у обзир, Овенс истиче да ће услови у свемиру бити бољи у првој половини ове деценије, за све који планирају мисије на Месец с људском посадом.

“Ти велики свемирски догађаји увек нас могу изненадити, они су ретке појаве које се могу јавити било кад, али вероватније су у одређено време. Ако желите да заштитите здравље својих астронаута, постоје боља времена за одлазак у свемир, као што постоје и гора времена за то”, истиче Овенс.

Астронаути су већ у прошлости безмало имали близак сусрет с тим истим проблемом. Једна велика соларна олуја догодила се између мисија 16 и 17 програма Аполо 1972. године. Та је свемирска олуја могла је да убије било ког астронаута који би се тада нашао у свемирској шетњи, а астронаутима у летелици драстично би повећала ризик оболевања од рака, преноси портал Зимо.

Резултати студије Овенсовог тима могли би да се одразити на НАСА програм “Артемис”, којим се планира повратак човека на Месец до 2024. године. Ако би се, како неки сугеришу, ти планови одложили за другу половину ове деценије, велика соларна олуја могла би да буде на врхунцу баш у време саме мисије.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!