Прочитај ми чланак

Стручњаци предвиђају: Европа ће се суочити са невиђеном енергетском кризом

0

Европа ће се предстојеће зиме суочити са невиђеном енергетском кризом, а потрошња гаса ће морати да се смањи за још 13 одсто, саопштила је Међународна агенција за енергетику.

У извештају агенције о стању тржишта гаса наводи се да ће европске земље, које су већ смањиле потрошњу гаса за више од 10 одсто у последњих осам месеци, бити приморане да смање коришћење „плавог горива“ за још 13 одсто предстојеће зиме ради осигуравања енергетске безбедности.
Експерти се плаше прекида у испорукама гаса, што ће натерати владе европских земаља да уведу нормирану потрошњу електричне енергије.

Европска унија предузима мере за решавање енергетског питања. Раније је ЕУ пристала да обавеже предузећа и домаћинства да смање потрошњу електричне енергије за најмање пет одсто у јеку потрошње. Предузећа су већ смањила потрошњу природног гаса, а мала предузећа, попут пекара, нашле су се пред тешким избором; да наставе са радом или да се затворе због високих рачуна за струју.

Енергетска криза у Европској унији погоршала се крајем јула када су настали прекиди у испорукама гаса из Русије у низ земаља ЕУ, повезани између осталог и са проблемима са техничким ремонтом турбина за „Северни ток“ због санкција које су уведене против Русије.