Прочитај ми чланак

Стручњаци откривају када вирус корона више неће моћи да опстаје…

0

Вирус корона је, као и сваки вирус, примитивно биће и тешко му је да се заштити од ултраљубичастог зрачења, сматрају стручњаци.

Научници са Универзитета у Мериленду препоручују да се приликом процена и сузбијања корона вируса у обзир узму и временски услови.

Наиме, истраживачи су приметили да су се највеће епидемије дешавале у земљама које су смештене у прилично уској зони северне хемисфере, која је ограничена на 30. и 50. паралелу. То укључује Иран, Италију, Шпанију, Сједињене Америчке Државе и Јужну Кореју и Кину.

На основу тога дошли су до закључка да се вирус најбоље шири у одређеним климатским условима, при температури од 5 до 11 степени, док је влажност ваздуха од 47 до 79 одсто.

Истраживачи из Велике Британије имају исто мишљење. Они температуру од у просеку 8 степени сматрају „најплоднијом“ за вирус корона. Када је напољу много топлије, узрочник болести почиње да умире.

Што се тиче временских услова у северној Италији, одакле се вирус раширио у друга места и земље, током фебруара и током прве половине марта просечна температура је била у опсегу 6 до 9 степени.

У Јужној Кореји, вирус корона полако долази под контролу. Већ почетком марта у овој земљи је дневно забележено неколико стотина нових случајева инфекције; а сада се броји у десетинама. Да ли је случајност што су у ову земљу недавно почеле да пристижу суптропске ваздушне масе и што температура у Сеулу, главном граду Јужне Кореје достижу и до 15 степени?

На основу те логике у Русији се такође ускоро могу створити услови за смањење стопе обољевања. На пример, у априлу ће у већем делу Русије температурни режим бити топлији него иначе.

На југу, у центру и на северозападу, жива термометра диже се изнад вредности повољних за ширење вируса корона. Зона ризика остаће североисток европске Русије, Урал, јужни Сибир и централни региони далеког истока.

Али, поред температурног фактора, постоји још један, који делује у свим климатским зонама. Сада на северној хемисфери почиње или је већ почело пролеће. До маја ће се проток сунчевог зрачења скоро удвостручити.

Другим речима, ултраљубичасти зраци ући ће у атмосферу и ефикасније пречишћавати ваздух и практично убијати вирусе.

„То су такозвани сезонски системски фактори. С једне стране, то је апсолутно тачно: ултраљубичасто зрачење убија вирус, као и много тога другог на свету. Вирусу је као примитивном организму тешко да се заштити од ултраљубичастог зрачења. Друга добра ствар је што у пролеће све оживљава. Чак је и имунитет јачи, а људи срећнији. Због свега тога стопа инфекције почиње да опада“, истакао је специјалиста за молекуларну генетику Дмитриј Квон.

Ипак, не можемо се ослањати само на временске прилике у овој ситуацији. Главно оружје против вируса корона је и даље изолација пацијената и поштовање личне хигијене.